4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Lucrurile se mișcă! Noua Proclamație de la Timișoara ajunge pe masa de lucru a președintelui Iohannis-VIDEO

Cine credea că lansarea Noii Proclamații de la Timișoara a fost doar un foc de paie s-a înșelat. Iată că zilele trecute, inițiatorii documentului, intitulat acum PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+, au finalizat munca de elaborare a formule pertinente, care să fie băgată în seamă de cei responsabili, până la nivel de Președinție.

Alături de inițiatorii din Timișoara, s-au implicat și specialiști în Drept din București și alte orașe din țară, pentru ca PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+ să fie coerentă și pe înțelesul tuturor.

Iată mai jos textul complet al proclamației:
”PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+
Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm!
Prin adoptarea unor acte normative și contrare intereselor cetățenilor este evident că acest Guvern este ostil STATULUI DE DREPT.
Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită nouă, cetățenilor, să intervenim în mod legitim în domeniul procesul decizional.
Vrem:
1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanța 13.
2. Transparență în administrație prin e-guvernare.
3. Avocatul Poporului să fie ales direct de cetățeni.
4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.
5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.
6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.
8. Fără penali în demnităție și funcțiile publice.
Timișoara
8 Februarie 2017”

Proclamatie 3

Pentru ca oricine să înțeleagă necesitatea aplicării celor 8 puncte, Proclamația este judicios argumentată de cei care au lucrat la elaborarea sa:

ARGUMENTE
1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo ”Ordonanța 13”.

”Ordonanța 13” este un termen generic care definește orice act arbitrar al autorității statului, fără o fundamentare care să țină cont de realitățile sociale și de consensul general al societății. ”Ordonanța 13” înseamnă o inversare a valorilor fundamentale ale statului de drept.

2. Transparență în administrație prin e-guvernare.

E-guvernarea presupune publicarea din oficiu (obligatorie și imediată), pe internet, a tuturor actelor administrative ale instituțiilor finanțate din bani publici.

3. Avocatul Poporului să fie ales direct de cetățeni.

Alegerea directă a avocatului poporului de către cetățeni îi conferă acestuia legitimitate și reprezentativitate, oferind astfel cetățenilor și posibilitatea de a-l revoca atunci când acesta își încalcă atribuțiile.

4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

Controlul de constituționalitate a legilor și a ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor, într-un număr de 100.000 de persoane cu drept de vot, similar cu pragul cerut de Constituție pentru o inițiativă legislativă. În aceste circumstanțe, Curtea Constituțională trebuie să aibă prerogativa de a suspenda aplicarea ordonanțelor/legilor asupra cărora a fost sesizată.

5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

Cu excepția funcțiilor din structurile guvernamentale – care prin natura lor sunt politice – toate celelalte funcții publice să fie ocupate doar prin concurs de competențe, transparent și nearbitrar.

6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

Exercitarea în același timp și de aceeași persoană a unei funcții executive și legislative constituie o încălcare a principiilor fundamentale de separare a puterilor în stat. Totodată, este afectată eficiența exercitării prerogativelor asumate.

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

Acest lucru ar reprezenta expresia egalității depline a tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de calitatea acestora. Ne referim strict la cercetarea penală nu la arest și la membrii guvernului nu la parlamentari – care în prezent pot fi cercetați fără aviz.

8. Fără penali în demnităție și funcțiile publice.

Existența unei condamnări penale afectează credibilitatea demnitarilor și a funcționarilor publici, precum și încrederea în instituțiile publice. Nicio persoană care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să nu mai poată candida, respectiv, să nu mai poată fi numită într-o funcție sau demnitate publică. În cazul în care condamnarea apare pe parcursul exercitării mandatului, persoana respectivă trebuie să fie demisă imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. O persoană condamnată penal redobândește dreptul de a ocupa o funcție sau demnitate publică numai după reabilitarea judiciară.”

Proclamatie 4

Proclamatie 5

PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+ a fost înaintată în cursul zilei prefectului de Timiș, Mircea Băcală, care a promis că va trimite documentul Președintelui României, Klaus Iohannis. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare.

Textul Proclamației a fost citit, din nou, în cursul serii, protestatarilor din Piața Operei. Și pentru a-i conferi și mai multă greutate inițiatorii au strâns semnături de la manifestanții de la Timișoara, proces care va continua în următoarele zile, la proteste dar și în afara lor. Cine vrea poate semna și acasă și doar să ne predea lista. Lista nu trebuie să aibă toate pozițiile ocupate. Ea poate fi descărcată de pe pagina de Facebook Timișoara Civică sau Iitiativa Timisoara.

Proclamatie 2

15 COMENTARII

  1. Of, cine a scris punctele de mai sus n-are habar de Constitutie si de legislatie. Avem destule aberatii legislative. Chiar nu mai este nevoie de altele. Poate va ganditi si la limitarea atributiunilor presedintelui. Am avut destul presedinte jucator. Ar trebui sa vedeti putin si modul de organizare ale statelor care au terminat de gandit organizarea statului.

    • Daca Proclamatia de la Timisoara era adoptata din 1990 Romania era cu 20de ani mai departe ,si astazi ne-am fi bucurat de o cu totul alta pretuire si sigur nu am mai fi avut nici parlament penal si nici hoti la guvernare .

  2. Este buna, dar prea scurta, nu adreseaza cea mai grava problema, cea de baza. Anume, identificarea pana la contopire a politicului cu jaful banului public, drenat spre buzunare proprii. Aceasta este esenta si s-a spus repetat in toate comentariile, politicienii se duc la putere ca sa faca bani. Isi voteaza legi si prin contracte si acte aditionale fara sfarsit acumuleaza banii din buget fara sa faca mare lucru pentru societate. Acesta este radacina a tot ceea ce a tinut romania saraca. Decuplarea politicului de afacerile cu banii din buget este esentiala pentru ca banii sa ajunga sa fie utilizati pentru societate. De asemenea, impartirea bugetului pe principii politice, care face ca de exemplu zone intregi sa nu primeasca bani daca la putere e PSD iar in acea zona nu a castigat PSD alegerile (sau PNL sau orice partid, e similar), ese o alta problema catastrofala pentru dezvoltarea Romaniei. Intregul mod ‘politico-mafiot’ de a jefui tara trebuia adresat in aceasta proclamatie si ma mir ca Timisoara nu a avut mintile necesare sa adauge si acest punct, care sa fie urmat de modificari de esenta in guvernare. De asemenea ma mira si intristeaza ca nu exista un punct legat de reducerea numarului de parlamentari (problema unicamerala), fapt pe care populatia l-a cerut mereu si mereu.

  3. Este cel mai bun moment ptr o alta clasa politica formata in mare parte din tineri.
    Degeaba se tot cere revendicari in strada,toti politicieni sunt din acelasi aluat,mai tineti minte circul pe care la facut PNL impotriva justitie in urma cu putin ani? dar politica pe care o face Traian Basescu in momentul de fata ptr ca el are probleme cu justitia.
    Acum putem scapa de interlopi politici care au pus tara pe butuci.FORMATI UN PARTID CU CARE SA PARTICIPATI LA ALEGERILE ANTICIPATE! astfel totul este DEGEABA!

  4. Am locuit in Timisoara din anul 1980 pana in anul 2000. In 1980 am lucrat la Solventul. Din anul 1981 pana in 1987 am lucrat la Guban. Mai exista ele astazi?. Mai exista Kandia, Contimul cum a fost el pe timpul lui Carpan, I.M.A.I.A. visa avis de Solventul, Fabrica de tranvaie, Banatul, Umete-ul, 6 Martie, Timconul in faliment, Optica asa cum a fost ea inainte de revolutie, nu ca acum ca un parc comercial si alte unitati industriale care daruia locuri de munca pentru traiul populatiei cosmopolite a judetului Timis. Nu cred ca este bine ceia ce se intampla acum in toata tara. A dat si banatul un premier si acum ce sa vezi el este contestat. Cred ca se adevereste proverbul: „tot banatul ii fruncea, dar ardealul mincea ca in timpul imperiului austro ungar. pana in anul 2000 am locuit in Timisoara. ultimul loc de munca a l meu a fost la Alcatel dupa care am plecat in Bucuresti unde locuiesc si in prezent.

  5. Toate bune si frumoase,dar este UTOPIE.In final nu se face nimic.Totusi se putea oare pune un punct cu privire la confiscarea averilor pana la rude de gradul 3,pentru toti,indiferent,politician sau functionar public,averi facute ilicit sau in urma unor situatii extreme cum a fost aceasta falsa ,,PANDEMIE”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Poliția Locală a primit colindători

Perioada Sărbătorilor de iarnă reprezintă cel mai bun prilej de a împărți bucurie prin cântec, prin zâmbete și prin cuvinte frumoase celor cărora colindătorii...

Un bărbat de 31 de ani a ajuns la spital în urma unui accident petrecut pe o șosea din Timiș

Un accident s-a petrecut între localitățile Șoșdea și Tomnatic. Un soșer cu vârsta de 31 de ani a pierdut controlul volanului, a ieșit de...

Citește și :