Peste numai două săptămâni, persoanele care își iau concediu medical ar putea să primească bani mai puțini, iar de la 1 octombrie, în aceeași situație se vor afla și părinții care sunt în concediu de creștere a copilului.
Asta deoarece măsurile de cârpire a revoluției fiscale pentru cele două categorii de persoane au fost adoptate doar pentru perioada limitată și această expiră la 1 iulie pentru cei care intră în medical și la 1 octombrie pentru părinții aflăți în concediu de creștere a copilului.
Iar guvernanții nu par pregătiți să prelungească perioada în care au aplicat un artificiu de calcul, astfel încât veniturile pe perioada acestor concedii să nu scadă față de cele care erau încasate înainte de 1 ianuarie 2018, când a intrat în vigoare revoluția fiscală a PSD-ALDE.
Cum s-a ajuns la această situație
La începutul anului, măsurile fiscale adoptate pe picior de Guvernul PSD-ALDE au afectat persoanele aflate în concediu medical și maternal, care s-au trezit cu indemnizațiile micșorate. Motivul? A fost modificată baza de calcul a contribuțiilor datorate statului, că urmare a majorării salariului minim.
Mai exact: în decembrie 2017, contribuția CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculată că 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe țară), iar salariul mediu brut pe țară era de 3.131 de lei.
Însă, în ianuarie 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe țară (la 4.162 de lei), cât și procentul de calcul pentru CAS, contribuția de plata ajungând la 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe țară).
Cu sume de plata mai mari pentru CAS, veniturile luate pe perioada concediului medical, dar și a concediului de creștere a copilului au scăzut sensibil.
După proteste în stradă ale femeilor însărcinate, mame cu copii mici, tătici și după semnale de alarmă trase de sindicaliști, Executivul a găsit o modalitate să „repare” aceste efecte negative produse de „revoluția fiscală”.
Astfel, în 22 februarie, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență prin care s-a decis plafonarea contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul anterior intrării în vigoare a „revoluției fiscale”.
Problema este însă că aceste măsuri sunt tranzitorii: se aplică până la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate în concediul medical, respectiv până la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate în concediu pre și post-natal.
Așadar, începând cu 1 iulie, persoanele aflate în concediu medical se vor trezi din nou cu indemnizații mai mici, iar de la 1 octombrie, în aceeași situație s-ar putea află și părinții aflăți în concediu de creștere a copilului.
Citeste continuarea pe ziare.com
In caz ca ai ajuns la fundul sacului, vestile proaste nu se mai termina dar ai nevoie urgenta de bani, bani pe care bancile nu mai vor deloc sa ii ofere, nici macar la dobanzile mari de acum, mai ai o solutie, neplacuta si costisitoare la randul ei.