Primăria Timișoara a deschis șapte procese de anulare a unor concursuri de angajare după ce două funcționare care au participat la fraudarea concursurilor au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Primarul Dominic Fritz a declarat că Primăria Timișoara a solicitat anularea concursurilor de angajare pentru că, odată cu condamnarea funcționarelor care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, au fost anulate doar lucrările scrise de cele două funcționare, nu și concursurile pe baza cărora candidații au devenit funcționari publici.
„Persoanele respective sunt încă funcționari publici, unii în primărie, alții s-au transferat la alte instituții. Este important pentru igiena administrației ca cineva care a ajuns pe această poziție printr-o fraudă să nu continue toată viața lui să lucreze în administrație decât dacă câștigă onest și sincer așa cum le fac eu în administrația mea”, a declarat Dominic Fritz.
Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de cele două funcționare, care au fost de acord cu o pedeapsă de un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, scoate la iveală, pe lângă modul de fraudare, prezentat deja de „Adevărul”, și locul în care erau scrise lucrările pentru candidații favoriți ai șefei de la Resurse Umane, Rodica Aurelian.
Astfel, funcționarele care au recunoscut că, după ce au primit subiectele au scris lucrările pentru candidații cu pile, au declarat că lucrările erau scrise într-o sală de ședințe fără geamuri de la etajul unu al Primăriei Timișoara, denumită în instituție „Acvariu”. Sala se află chiar lângă sala de ședințe a Consiliului Local. Pereții care dau spre hol sunt complet închiși, sala având o singură ușă de acces.
„Rodica Aurelian m-a chemat la ea în birou și mi-a spus să mă duc într-o sală undeva să mă închid, la Acvariu și să scriu lucrarea…”, este una dintre mărturii.
Potrivit procurorilor, cele două funcționare „au scos fiecare legile necesare pentru răspunsurile la lucrările de concurs, au mers într-o sală din cadrul Primăriei Timișoara de unde aveau o cheie, sală cunoscută cu denumirea de „ACVARIUM”, întrucât nu avea ferestre, și au început să scrie subiectele…”.
„Eu am scris efectiv lucrarea domnului Răvășilă, iar colega a scris lucrarea pentru directorul de la Direcția Clădiri Terenuri II Vest”, a mai declarat una dintre funcționare.
Cum au fost fraudate concursurile
Elena Daniela Adam și Bianca Simona Vetrovetz au fost condamnate la câte un an de închisoare cu suspendare după ce au recunoscut că, la cererea șefei de la Resurse Umane, Rodica Aurelian, au scris lucrările a cinci, respectiv nouă candidați agreați.
Printre beneficiarii falsurilor a fost și un candidat pentru o funcție de director. E vorba de Florin Răvășilă, fost director al Direcției Clădiri, Terenuri si Dotări Diverse – I Est în mandatul lui Nicolae Robu, despre care procurorii spun că nu a avut nicio implicare în trucarea concursurilor.
„Declarații ample și complete”
Bianca Simona Vetrovetz, una dintre funcționarele care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, a povestit cu lux de amănunte cum funcționa schema de fraudare a concursurilor de angajare, coordonată de fosta șefă a Resurselor Umane din Primăria Timișoara, transferată după alegerea lui Dominic Fritz la Primăria Otelec. De altfel, Vetrovetz a depus și un denunț, devenind colaborator cu identitate reală al DNA și oferind „declarații ample și complete”.
„Trebuie să o scrii tu ca să treacă”
Bianca Simona Vetrovetz a arătat în denunțul depus la DNA că s-a angajat în Primăria Timișoara în 2018 pe o perioadă determinată, devenind subalterna șefei de la Resurse Umane. La scurt timp după ce Vetrovetz s-a angajat, socrul său s-a înscris la concurs pentru un post de funcționar.
„Chiar în ziua în care a avut examenul, spre sfârșitul programului, șefa mea mi-a spus să rămân puțin peste program întrucât ‹are o treabă cu mine› și ‹vrea să vorbească cu mine›. După ce s-a terminat programul, m-a chemat la birou la ea și mi-a spus că ea ‹a evaluat lucrarea socrului meu› și că ‹nu o să ia notă de trecere›, după care mi-a spus direct: ‹Îți dau un set de foi albe, trebuie să o scrii tu ca să treacă›”, a declarat funcționara la DNA.
„Nimeni, niciodată, nu trebuie să afle”
Funcționara care a încheiat acord de recunoaștere cu DNA a mai declarat că „nu a îndrăznit” să o înfrunte pe șefa ei și să îi ceară lucrarea socrului pentru a se convinge că nu o să treacă, mai ales că „i-a zis pe un ton autoritar”.
Sursa: https://adevarul.ro/