Locuitorii satelor din zona Muntele Ţarcu resping cu fermitate demersurile privind declararea acesteia ca zonă de sălbăticie, considerând restricţiile existente acum, pentru zonele care fac parte din siturile Natura 2000, suficiente pentru a asigura protecţie pentru întreaga floră şi faună.
„În luna decembrie a anului trecut a avut loc audierea publică, cu tema Muntele Ţarcu – zonă sălbatică sau motor pentru dezvoltare economică şi bunăstare, la Căminul Cultural din comuna Zăvoi. Consultarea publică a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Pro Banatul de Munte, care reprezintă un parteneriat în favoarea intereselor judeţului Caras Severin. În urma cercetării sociologice în care au fost aplicate peste 500 de chestionare a rezultat că peste 80% dintre locuitorii din cele 12 comune care se află în zona afectată se opun sălbăticirii zonei şi cred că actualele restricţii ale Natura 2000 sunt suficiente pentru protecţia mediului”, a afirmat Marian Apostol, din partea Pro Banatul de Munte într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa.
Lobby pentru Banatul de Munte a declarat că vor trimite rezultatele audierii publice şi ale studiului atât la Guvern, cât şi la Parlament, Preşedinţia României, cât şi pe plan local la Consiliul Judeţean şi la liderii partidelor parlamentare.
„Am considerat absolut necesară organizarea acestei audieri publice la care să fie invitaţi toţi cei ce sunt interesaţi de modul în care se va tranşa această problemă, dar în primul rând reprezentanţii UAT-urilor şi a cetăţenilor din zona respectivă pentru că ei vor resimţi cel mai acut efectele socio-economice ale unui astfel de demers. UAT-urile afectate în mod direct sunt primării mici, care au teritoriul efectiv în sit Natura 2000, Munţii Ţarcu. Principalele comune afectate cu procentajul din suprafaţa care se află în sit sunt: Armeniş – 34%, Bolvaşnita – 63%, Slatina Timiş – 25%, Teregova – 43%, Turnu Ruieni – 40% şi Zăvoi – 60%. Cele afectate în mod indirect sunt Primăriile Oţelu Roşu şi Caransebeş, care deşi nu au terenuri în zona de sit, pierd oportunităţile ce pot apărea în urma dezvoltării activităţilor turistice şi economice din zona aflată în discuţie”, explică Marian Apostol.
În urma unei cercetări sociologice în care au fost aplicate peste 500 de chestionare, a rezultat că peste 80% dintre locuitorii din cele 12 comune care se află în zonă se opun sălbăticirii acesteia şi cred că actualele restricţii ale Natura 2000 sunt suficiente pentru protecţia mediului.