Localitatea arădeană Bata s-a transformat în platou de filmare. Cineaștii au descoperit aici povești impresionante, demne de scenarii de film

265

Cea de-a treia săptămână a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop 2017 îi surprinde pe toți cei 12 participanți în plină acțiune. Veniți din toate colțurile lumii la Bata, județul Arad, aceștia au parcurs, în ultimele zile, sute de kilometri în căutarea subiectelor. Atent îndrumați de tutorii lor, Nino Kirtadze – regizoarea de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Toronto, și John Appel, regizorul olandez multi-premiat, lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam, participanții au transformat zona într-un imens platou de filmare. Cele patru echipe au devenit, între timp, cinci, iar filmele la care lucrează în acest moment spun povești spectaculoase despre oameni, locuri, aventuri și mistere.

,,Un băiat singuratic cutreieră în lung și-n lat un sat abandonat din Vestul României’’ în filmul la care lucrează regizorul Romulus Balazs (Franța) alături de directorul de imagine Marianna Vas (Ungaria) și editorul Hedda Bednarszky (România). Cei trei participanți au început filmările încă din prima săptămână de workshop, fascinați de povestea copilului pe care l-au întâlnit la granița României cu Serbia și Ungaria.

Regizorul Stefan Pavlovic (Olanda), directorul de imagine Aylin Gökmen (Turcia) și editorul Miruna Minculescu (România) ,,urmăresc trecerea timpului într-un sat îndepărtat din România’’.

Cineaștii s-au lăsat cuceriți de universul rural, de asemănările și deosebirile dintre generații și de tradițiile locale.

În timp ce lumea merge mai departe, urmându-si cursul firesc, pe malul unui râu, o familie așteaptă cu disperare întoarcerea fiului dispărut. Documentarul realizat de Bahar Shoghi (Iran) și Mihnea Rareș Hanțiu (România) urmărește povestea emoționantă a unui caz care a înmărmurit o întreagă comunitate.

Alături de directorul de imagine Jasmina Beširević (Croația), regizoarea Iulia Stoian (România) realizează un film documentar despre cea mai frumoasă femeie din Rusia, ajunsă pe meleaguri românești într-un șir halucinant de aventuri.

Cea mai nouă echipă formată în cadrul Aristoteles Workshop îi readuce împreună pe Michal Shanny (Israel) și pe Quan Nguyen Hong (Vietnam). Pasiunea pentru fotografie a lui Michal și curiozitatea continuă a colegului său se vor concretiza într-un documentar-experiment, o abordare indedită a realităților autohtone, în premieră în istoria atelierului.

Cea de-a XII-a ediție Aristoteles Workshop se desfășoară în perioada 3 iulie – 5 august în localitatea Bata, Județul Arad. De-a lungul celor cinci săptămâni, cei 12 participanți se bucură de îndrumarea profesioniștilor din indrustria filmului internațional.

Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.