Jandarmii timișeni se confruntă cu o seamă de elemente negative în activitatea lor. De la cei ce tulbură ordinea sau liniștea în fel și chip, până la cei ce încalcă norme sociale sau legale. În ultima vreme însă, jandarmii întâmpină și altfel de probleme. Unele dintre acestea sunt lupta cu mentalitățile și lipsa de personal.
Tinerii absolvenți de diverse școli nu prea mai sunt atrași de o carieră militară. Din ce în ce mai puțini vor să îmbrace uniforma. Se pare că vor altfel de slujbe care să le ofere mai multă libertate și în care să nu fie nevoiți să dea socoteală celor mai mari în funcție.
Șefa Serviciului de Resurse Umane de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș ne explică situația legată de personalul din instituția la care lucrează.
În momentul de față, Inspectoratul desfașoară activități de recrutare de candidați pentru instituții de învățamânt ale sistemului. Pentru Jandarmeria Română sunt alocate, la Academia de Poliție, cinci locuri la Facultatea de Științe Juridice și Administrative și un numar de cincizeci de locuri la Specialitatea de Ordine și Siguranță Publică. Dosarele au fost deja trimise la București, iar examenele vor fi în perioada 24 iulie – 11 august. Cinci locuri au fost alocate Jandarmeriei la Facultatea de Poliție, în cadrul învățământului cu frecvență redusă.
La Școala Militară de Subofițeri de la Drăgășani este alocat un numar de 180 de locuri, din care trei pentru rromi, iar două pentru alte minorități. La Școala Militară de la Fălticeni sunt 175 de locuri unde, de asemenea, unele sunt rezervate minorităților.
Selecția pentru subofițeri este încă în plină desfășurare. Candidații au încă timp să-și depună cererile până în data de 21 iulie. Concursul se va desfășura în perioada 4-11 septembrie.
Examenul constă în probe eliminatorii, vizită medicală, probe sportive și test scris la Limba și literatura română, dar și la o limbă străină. Se pot prezenta absolvenți cu diplomă de bacalaureat cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani.
Tinerii care cred că ar dori să fie militari jandarmi, ar trebui să mai îndeplinescă următoarele condiții:
-înălțime minimă de 1.70 cm pentru băieți și 1.65cm pentru fete
-să fie cetățeni români, cu domiciliul în România
-cunoașterea limbii române scris și vorbit
-capacitate deplină de exercițiu
-apt medical, atât fiziologic, cât și și psihologic
-comportament corespunzător cerințelor de conduită admise și practicate în societate
-fără antecedente penale
-să nu fie în curs de urmărire penală
-să nu fi fost destituit dintr-o funcție publică
Mai sunt o seamă de cerințe ce se pot afla direct de la sediul Inspectoratului de Jandarmi „General Moise Groza” de pe strada Barițiu sau urmărind site-ul de specialitate al unității.
Colonelul Mircea Slev observă că, din acestă parte de țară, nu prea se îndreaptă mulți candidați înspre cariera militară. Din alte părți se prezintă foarte mulți tineri, dar aici la noi este o adevărată problemă, din cauza acestei mentalități de a se feri de greu și de a căuta meserii ce ,,par” mai ușoare.
Dacă în Timiș s-au prezentat doar cinci doritori pentru a urma cursurile la Academia de Poliție, din care au rămas doar trei, la Bacău, pentru această specializare au fost selectați mult peste o sută de candidați.
Oricum, odată cu absolvirea Academiei, cei mai mulți dintre candidați vor dori să fie cât mai aproape de casă, așa că aici, în zona de vest, va exista un permanent deficit de cadre. Fenomenul se poate observa de mulți ani. Situația se mai remediază uneori, punctual, dar problema rămâne. Dacă la subofițeri lucrurile stau ceva mai bine, nu același lucru se poate spune despre ofițeri. Aici se simte o lipsă acută poate și din cauza pensionărilor din ultima perioadă. Celor pensionați, însă, ar trebui să le ia locul tineri entuziaști, ce vor purta în continuare uniforma albastră!