Astăzi şi mâine, Departamentul de Comunicare şi Limbi Străine, al Universităţii Politehnica Timişoara, cu sprijinul Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării de la aceeaşi universitate timişoreană, organizează cea de a X-a conferinţă internaţională Professional Communication and Translation Studies (PCTS 10), sub genericul Limbă şi comunicare: provocările erei digitale. În cadrul acestui eveniment s-au înscris peste 100 de participanţi din 31 de centre universitare din Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii.
Deschiderea oficială a conferinței a avut loc astăzi, la ora 9:00, în Sala Senatului UPT . Au luat cuvântul: Mircea BĂCALĂ, prefect, prof.dr.ing. Petru ANDEA, Secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, prof.dr.ing. Daniel DAN, prorector UPT și conf.dr. Daniel DEJICA, decanul Facultății de Științe ale Comunicării. Moderarea dechiderii și a sesiunilor plenare a fost realizată de conf.dr. Mariana CERNICOVA-BUCĂ.
“Astăzi şi mâine avem motive să ne bucurăm în Universitatea Politehnica Timişoara, şi nu doar în mediul universitar , ci în întreaga comunitate academic din vestul ţării, deoarece iată aniversăm zece ediţii pe conferinţe internaţionale în domeniul comunicării profesionale şi traductologiei. Contrar aşteptărilor nu sunt zece ani de când organizăm această conferinţă ci 17 ani. Totul a început în anul 2001, la iniţiativa domnei conferenţiar Rodica Superceanu, directorul Departamentului de Comunicare şi Limbi Străine din acea perioadă. “, a spus Daniel Dejica, decanul Facultății de Științe ale Comunicării.
Din ediţiile anterioare până în prezent, conferinţa a evoluat pozitiv, cunoscând un trend ascendant , cu o participare de peste 900 de invitaţi de la universităţi din ţară şi străinătate, de la centrele de cercetare, de la academii din peste 40 de ţări. La ediţia actual şi-au anunţat prezenţa 105 participanţi, din 13 ţări străine.
“Am început astăzi cu prezentările în plen, cu plenarele ţinute de personalităţi de marcă din domeniul Comunicării Profesionale şi Traductologiei, urmând ca după masă să înceapă prezentările pe secţiuni. Avem patru secţiuni în parallel: o secţiune de comunicare profesională, o secţiune de lingvistică şi comunicare, o secţiune de traductologie şi o secţiune de didactică a limbilor străine.Organizăm şi un workshop ţinut de un professor de la Universitatea din Nitra pentru studenţi şi două mese rotunde din domeniile reprezentative ale conferinţei“, a mai spus Daniel Dejica.
Mâine, în Sala Polivalentă a Bibliotecii UPT (Bd. Vasile Pârvan nr 2B), între orele 9:00 – 11:00, se vor organiza două mese rotunde cu tema Comunicarea instituţională în faţa provocărilor erei digitale. Moderatori vor fi conf. dr. Mariana CERNICOVA-BUCĂ, lect. dr. Adina PALEA, iar intervenienţi anunţaţi vor fi Maria CIORBA, consilier la Centrul Europe Direct Timişoara, dr. Silviu VERT, Organizația Open Knowledge şi Corina SÎRB, Asociația Ctrl-D, România.
Temele mesei rotunde vor fi:
-Tehnologiile informaţionale de ultimă generaţie sunt disponibile publicului larg.
-Instituţiile dezvoltă platforme de comunicare, cu speranţa că informaţia va ajunge mai repede şi mai corect la public, că punctele de vedere şi argumentele instituţionale vor fi mai uşor împărtăşite graţie oferirii lor în regim de open source.
-Reuşesc noile tehnologii să răspundă problemelor concrete ce există în cadrul comunităţilor din România?
-Sunt instituţiile româneşti capabile să facă faţă sofisticării competenţelor digitale, existente la utilizatori, cu reacţii adecvate şi mesaje care să răspundă aşteptărilor publicului?
Iată câteva dintre întrebările la care participanţii vor căuta să ofere răspunsuri şi să formuleze prognoze.