Mult și greu s-a mai pus pe picioare ediția în curs, 2016/17, a Ligii a III-a.
Înscrierea echipelor avea ca termen 20 iulie, apoi s-a prelungit până în… 24 august, cu mai mult de o lună adică! Data de start prevăzută inițial era 27 august sau 3 septembrie.
Până la urmă, au fost cinci serii, în loc de șase (a câte 16 echipe), câte erau preconizate. În cele cinci serii trebuia să fie câte 16 echipe, dar nu s-a reușit nici acest lucru: sunt trei de câte 15 și două de câte 14.
Stabilirea programului a avut loc la 25 august, când s-a decis și data de start (3 septembrie). O zi mai târziu, în 26 august, s-a stabilit calendarul competițional și sistemul de desfășurare. Competiția a început vineri, 2 septembrie.
Campionatul se va desfășura în sistem tur-retur, doar sezon regulat. Din fiecare serie, va promova în Liga a II-a echipa de pe locul 1 și vor retrograda în Liga a IV-a echipele de pe locurile 13-15 (13-14 din seriile de 14), plus echipa de pe locul 12 cu cel mai slab bilanț din cele cinci serii.
Fiecare echipă va trebui să folosească, pe toată durata unui meci, trei jucători U19 (n. 1997).
Cluburile din Liga I, Liga a II-a și Liga Elitelor (juniori) au avut posibilitatea de a-și înscrie o echipă (echipa secundă, în primele două cazuri) în această ediție a Ligii a III-a.
În sezonul următor, 2017/18, în Liga a III-a vor fi tot cinci serii a câte 16 echipe.
Cinci timișene
Echipele bănățene fac parte din seria a IV-a, de 14 echipe. Să analizăm această serie.
Chiar în ziua startului, în 2 septembrie, Mureșul Vințu de Jos s-a retras, iar programul etapelor a fost restabilit.
Seria cuprinde formații din patru provincii istorice: Banat, Crișana, Ardeal, Oltenia. Sunt trei nou-promovate și tot trei echipe înscrise prin regula echipelor secunde.
Județul Timiș are cinci reprezentante, mai multe de o treime din totalul celor 14 echipe: Ripensia Timișoara (nou-promovată, revenită după 68 de ani și după patru ani de la reînființare în sistemul divizionar național!), ACS Poli II Timișoara (în sezonul trecut a fost în Liga a IV-a, s-a înscris în D3 grație locurilor oferite de federație pentru echipele secunde), CSM Lugoj (nu deține, din păcate, palmaresul fostei Vulturii Lugoj, prezentă în Divizia A în 1938) și două echipe rurale, deja obișnuite ale Ligii a III-a, Nuova Mama Mia Becicherecu Mic și Millenium Giarmata.
Din Banat mai este CSM Școlar Reșița (nou-promovată), din județul Caraș-Severin. Din păcate, echipa nu deține palmaresul fostei CSMR, palmares aflat la Robert Benczik, fost conducător al clubului la care a debutat Cristi Chivu. De parcă Benczik a înființat fotbalul în Valea Domanului. Bă, Robi, dă, bă, palmaresul înapoi! CSM Școlar e, practic, singura cărășeană în primele trei eșaloane, în acest sezon, în condițiile în care CS Metalul Reșița, din Liga a II-a, și ea ”clonă” a CSMR-ului, are terenul propriu în… județul Ilfov, în satul Ghermănești din comuna Snagov!
Din județul Arad sunt UTA Bătrâna Doamnă II Arad (înscrisă ca echipă secundă), Naţional Sebiş și Gloria Lunca Teuz Cermei (nou-promovată).
Din județul Hunedoara mai e o singură echipă în sistemul divizionar național în acest sezon: CNS Cetate Deva (nu e continuatoarea Mureșului Deva). Unde sunt Corvinul Hunedoara, Jiul Petroșani, Aurul Brad, Minerul Lupeni, Dacia Orăștie? Unde sunt cei care nu mai sunt?
Trei echipe și din Alba: Unirea 1924 Alba Iulia (singura din Liga Elitelor înscrisă la invitația FRF, este continuatoarea vechii Unirea), ruralele Performanţa Ighiu (antrenată de Adorian Himcinschi, fostul stoper al lui CFR Timișoara din prima jumătate a anilor ’90; acolo joacă Janos Szekely, timișoreanul care a fost și la Steaua) și Industria Gâlda de Jos. O altă echipă din acest județ, Metalurgistul Cugir, e în seria a V-a.
În sfârșit, singura din spațiul extracarpatic, Pandurii II Tg. Jiu.
Să notăm și caseta derby-ului primei etape.
Ripensia – Național Sebiș 0-3 (0-2)
Liga a III-a 2016-17, seria a IV-a, et. 1
3 septembrie, ora 17, Timișoara, stadion Arena Ciarda Roșie.
A marcat: Săulescu (31, 34, 68).
Arbitri: Cr. Vieru (Cisnădie) – D. Nagy (Mediaș), V. Duta (Avrig).
Ripensia: Rădulescu (cap.) – L. Luca (50, Ad. Popa), Hecsko, Apro, A. Popescu – Semeniuc (46, Ungureanu), Francescu (53, Briciu), Zaluschi, Nanu (46, Grunță) – Golda, Mediop. Antrenor: Remus Steop.
Național Sebiș: Fișteag – M. Rosenblum, Stupu (90+1, Basic), C. Suciu, Siminic (cap.) – Cârstoiu, Avramescu (83, Clej) – Susan, Mihuța, Iuga – Săulescu (73, Ciocan). Antrenor: Călin Cojocaru.