Liga a doua: un scenariu, puncte înjumătățite și o viitoare vizită la TAS

67
sursa foto: uta-arad.ro

Lupta la promovare din campionatul Ligii a doua se va încheia după un scenariu potrivnic echipei UTA. Federația Română de Fotbal a ținut cont de votul majorității cluburilor din cel de-al doilea eșalon, care au votat pentru „înghețare” de la locul 7 în jos, respectiv pentru disputarea unui play-off între primele șase echipe, cu înjumătățirea punctelor acumulate în 24 de etape, pentru a se stabili cele două echipe promovate direct și cea care merge la barajul pentru accederea în Liga 1.

UTA este prinsă în această competiție împotriva celor de la CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid, însă cu marea diferență că-și reduce avansul de 11 puncte avut la vârful competiției la doar cinci! Și numărul etapelor rămase de desfășurat până la finalul sezonului s-au redus de la 14 la cinci.

Revenim la vechile obiceiuri: toate drumurile duc la TAS

Oficializarea de către Federația Română de Fotbal a modului în care se va încheia acest sezon de Ligă secundă, ediția 2019/2020, a determinat-o pe UTA, liderul campionatului, să anunțe din nou că decizia este total nedreaptă în favoarea ei și că își va apăra interesele la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne). „Decizia e luată în cadrul clubului nostru, sigur vom ataca hotărârea FRF. Considerăm că ni s-a făcut o mare nedreptate. Nu se poate ca trei sferturi dintre echipele de Liga a doua să intre în vacanţă şi să joace doar şase, iar acelea, după ce li se înjumătăţesc punctele. Mi se pare absurd. Vom încerca să ne găsim dreptatea la TAS, dacă decizia va fi trecută prin Comitetul Executiv. Vom juca pe teren, nu avem încotro, dar în tribunalul de la Lausanne oricum vom merge, indiferent când e cazul. În iunie, iulie sau august. A mai fost un caz prin 2013, mi se pare când a jucat Rapid câteva meciuri în Liga 1 şi a venit decizia TAS şi a schimbat tot, readucând Chiajna în campionat”, a declarat directorul sportiv al echipei UTA, Claudiu Drăgan.

Laszlo Balint: „N-am dormit toată noaptea. Decizie discriminatorie

„E frustrare, dezamăgire mare, pentru că efectiv ni s-au luat șase puncte prin acestă decizie. Șase puncte! Puncte obținute pe teren de băieții mei. Sincer, au fost cele mai grele 24 de ore din viața mea. Aveam ceva informații că se va ajunge la această variantă incredibilă, dar refuzam să cred asta. Este o decizie discriminatorie, care avantajează cinci echipe și dezavantajează una, UTA! Nu am dormit toată noaptea. Am stat doar pe telefoane și pe masaje, cu jucători, suporteri și oameni de fotbal. Concluzia este că trebuie să ne adunăm, să luptăm pe teren și să demonstrăm, în ciuda multora, că suntem cea mai bună echipă din Liga 2”, și-a spus off-ul Laszlo Balint. Iar arădenii au revenit primii la muncă! Au sunat adunarea, la început de săptămână, la un hotel din localitate unde vor sta 14 zile, conform protocolului trasat de autorități. După cantonament, lotul va merge spre arena „Motorul”, unde va pregăti reluarea ligii secunde, pe 4 iulie. Alb-roșii vor avea trei meciuri de disputat pe teren propriu și două în deplasare.

„Supărarea acumulată s-a transformat în ambiție și determinare suplimentară

Căpitanul liderului UTA spune că frustrarea a persistat după aflarea deciziei, dar că, acum, atât el, cât și colegii săi, își canalizează toate forțele pentru a demonstra pe teren că echipa merită să revină în prima ligă după o pauză de mai bine de 10 ani. „Când s-a vehiculat că poate apărea acest sistem play-off cu înjumătățirea punctelor, pe undeva mă așteptam să fie acceptat de majoritatea cluburilor, pentru că singura echipă defavorizată grav era UTA. Am văzut că s-au făcut presiuni pentru acest sistem din partea unor cluburi care nu vor să-și accepte locul pe care se află în clasament și pe moment chiar am simțit că cineva intră cu bocancii în toată munca noastră, cum se spune. Aș vrea, totuși, să le atrag atenția acelora care au tras tare pentru a se ajunge la această decizie. Dacă ei cred că sistemul votat în favoarea lor și în defavoarea noastră o să ne afecteze mental, e total greșit. Toată supărarea acumulată s-a transformat în și mai multă ambiție și determinare. Avem cea mai bună echipă și cel mai bun antrenor, am demonstrat asta până acum, chiar dacă pentru unii e greu de digerat. S-a creat un grup puternic, am devenit o familie. Și, chiar dacă unii încearcă să ne destrame, nu au cum, suntem prea puternici”, avertizează Ciprian Rus, căpitanul „Bătrânei Doamne”.

Arădenii vor începe cu antrenamente pe grupuri de câte patru, iar la finalul lunii, dacă lucrurile vor fi conform așteptărilor, se va trece și la pregătirea colectivă. „Probabil că nu o să ne simțim foarte confortabil, mai ales dacă vom intra în acel cantonament strict, fără a intra în contact cu familiile noastre. Apoi, sportiv vorbind, este o perioadă de șase săptămâni în care — practic — o să începem o nouă pregătire fizică din temelii, dar asta este situația. Trebuie să ne conformăm pentru a continua parcursul bun și pentru a ne îndeplini obiectivul, promovarea în Liga 1. Cel mai important este ca la final să ne bucurăm cu toții și — probabil — ne vom aduce aminte cu drag de această perioadă, fie ea și mai puțin plăcută din punct de vedere al efortului și sacrificiilor făcute”, a mai spus Rus.

Celelalte „vestice” nu mai joacă. Fotbaliștii, în stand-by

Vestea că doar primele șase clasate din Liga a II-a mai au de jucat meciuri oficiale a fost primită cu satisfacție la Ripensia. Acum, prioritățile clubului sunt să se depună dosarul de certificare și de clasificare a academiei. „Trebuie să stabilim ce facem în perioada următoare. Nu sunt mulți jucători care termină contractele în 30 iunie. Trebuie să vedem ce va fi cu pregătirea, pentru că pauza va fi foarte lungă. Poate chiar până în august, dacă se reia competiția în septembrie. Jucătorii vor fi ieșiți din formă”, a explicat președintele Ripensiei, Dumitru Mihu. Oficialul Ripensiei mai spune că speră ca Federația să decidă o ligă secundă cu două serii, pentru sezonul viitor.

„Eu, categoric, nu voi fi de acord cu o singură serie. Și 20 de echipe erau prea multe, dar mai 23. Ar putea fi o soluție două serii de 11–12 echipe”, adaugă Mihu. Liniște, momentan, și la concitadina ASU Politehnica, una dintre primele echipe din liga secundă care a susținut „înghețarea” campionatului. Deocamdată, nimeni nu se gândește să rezilieze mai repede contractele care se încheie la finele lunii viitoare. „Am discutat cu toți cei de la club. Știam că va urma Comitetul de Urgență. Nu ne-am gândit sub nicio formă la asta. Ne gândim la cum vom porni sezonul viitor. Deși pare că acum este o liniște, nu este deloc liniște. Sezonul viitor, după declarațiile președintelui FRF, ar fi unul cu 23 de echipe. Ar retrograda opt echipe! Apoi, nu știm cum și în ce condiții vom începe. Sunt multe necunoscute”, a precizat Marius Cociu, directorul sportive al alb-violeților.

Schimbare de strategie și de… gazon, în Valea Domanului

Conducerea clubului reșițean se gândește deja la viitor. Oficialii clubului din Valea Domanului încearcă să rezolve problema contractelor care urmează să expire la finele lunii iunie, apoi să contureze strategia pentru noua ediție, una în care ambițiile vor fi mai mari. „Dorim să schimbăm și statutul clubului, să avem drept de promovare în Liga 1, atunci când va fi să fie. Vrem să-i ajutăm și pe jucători, cărora în mare parte le expiră contractele în data de 30 iunie. Trebuie să purtăm discuții cu ei, să prelungim contractele, deoarece noi am avut inițial un plan pe termen scurt, acela de a ne salva de la retrogradare. Oarecum am reușit asta și sunt mulțumim, că suntem peste linie și este o treabă bună făcută de toți cei implicați la acest club.

Jucătorii sunt în șomaj tehnic până în data de 15 mai, iar noi trebuie să fim corecți față de ei și să le achităm contractele. Avem nevoie de ei în continuare în campionat. Am construit un lot bun, un lot puternic, care se poate bate oricând la primele cinci-șase locuri din clasament. Vrem să menținem acest nucleu de jucători”, spune Cristian Bobar, președintele clubului din Reșița. Oficialul roș-negilor a vorbit și despre schimbarea gazonului de pe arena „Mircea Chivu”. Am reușit să adunăm o sumă destul de mare, 100 de mii de euro, din: vânzarea de abonamente, tricouri, bani de la anumiți sponsori, care se alătură celor primiți de la Universitatea Craiova, în urma meciului desfășurat la Craiova pe „Ion Oblemenco”. Săptămâna viitoare voi contacta niște firme care au schimbat gazonul la Iași, la Arad și în alte părți. Dorim să ne apucăm foarte repede de treabă și să ne respectăm promisiunea față de reșițeni, pe care am făcut-o la acel moment”, a mai spus președintele reșițenilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.