Simonis nu uită să amintească faptul că acest proiect a fost supraevaluat ani de zile de unii operatori privați din medicina timișoreană.
Acum, se laudă liderul PSD Timiș, prețul a scăzut sensibil, iar șansele ca acest institut să fie construit au crescut foarte mult.
„Hai să spunem lucrurilor pe nume: Timişoara este o umbră a ce a fost din punct de vedere medical. Câți dintre noi nu avem cunoscuţi diagnosticați cu cancer şi care au plecat să se trateze la Cluj? Asta şi pentru că unii jucători privați, pe mână cu diverşi şefi din Sănătate, au ținut captiv un județ întreg, blocând marile proiecte din domeniu.
De aceea timp de mai bine de douăzeci ani autoritățile locale din Timiş nu au fost în stare să pună pe masă măcar un proiect viabil de mare anvergură. Şi chiar de aceea Ministerul Sănătății, constatând acest lucru, şi-a asumat finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru un institut oncologic.
Doar că nu mică mi-a fost mirarea în vară, când studiul de fezabilitate a fost finalizat cu o valoare halucinantă: 700 de milioane de euro pentru un institut oncologic! De trei ori mai mult decât ceva similar în Italia! Cu acestă valoare nu aveam nicio şansă să primim finanţare pe PNRR! Mi s-a confirmat încă o dată influenţa marilor operatori privați din sănătate în treburile statului.
Au urmat câteva luni nebune în care, împreună cu ministrul Alexandru Rafila, am coordonat eforturile de aducere a valorii cu picioarele pe pământ, pentru a putea fi finanțați. Ne-am întâlnit săptămânal pentru a analiza evoluția modificării şi etapizării studiului de fezabilitate.
Acum am o veste bună. Astăzi se depune cererea pentru finanţare pe PNRR pentru viitorul Institut Oncologic din Timişoara, în valoare de 197 milioane de euro. Documentația e conformă, corespunde criteriilor impuse şi sunt şanse extrem de mari să obţinem finanţare. Vreau să adresez mulțumiri ministrului Alexandru Rafila, un prieten al Timişului, şi echipei cu care am dus la bun sfârşit demersul: prefect – consilier Ministrul Sănătății – director DSP.”