Lichidatorii ce au administrat în ultimii ani firmele aflate în insolvenţă ale omului de afaceri Georgică Cornu sunt cercetaţi penal de procurori pentru bancrută frauduloasă şi luare de mită.
Administratorii judiciari Popescu Emil şi Motoi Gogu (ce reprezintă societăţile profesionale de insolvenţă Consultant Insolvenţă SPRL, respectiv YNA Consulting SPRL) sunt suspectaţi de procurorii DIICOT Piteşti că au înregistrat datorii fictive în contabilitatea SC Izometal Magelan SRL, deţinută de Georgică Cornu, cu scopul de a controla comitetul creditorilor şi de a frauda creditorii reali. Mai mult, cei doi experţi în insolvenţă au mers până într-acolo încât ar fi cesionat în favoarea copiilor lor creanţe pe care SC Izometal Magellan SRL le avea de încasat de la diverse firme. Banii respectivi au fost însă încasaţi de odraslele lichidatorilor.
Administratorii judiciari şi-au plătit odraslele pentru servicii fictive
Conform documentelor procurorilor, în evidenţă contabila a SC Izometal Magellan SRL au fost înregistrate facturile fiscale 63/27.07.2012 şi 76/15.08.2012, în valoare totală de 75.000 de lei, emise de expertul evaluator Popescu George Nicuşor – nimeni altul decât fiul administratorului judiciar Popescu Emil de la Consultant Insolvenţă SPRL.
Exact acelaşi lucru l-a făcut şi celălalt administrator judiciar, Motoi Gogu, de la firma de insolvenţă YNA Consulting SPRL. Acesta a înregistrat în contabilitatea firmei Izometal Magellan SRL două facturi (3/27.07.2012 şi 6/15.08.2012) prin care a înregistrat servicii în valoare totală tot de 75.000 de lei ce ar fi fost prestate de fiica lui, Motoi Oana Mihaela. În realitate, cei doi copii ai lichidatorilor nu ar fi prestat, de fapt, nici un serviciu, totul fiind o manevră fictivă pentru a mai stoarce din banii firmei administrate – Izometal Magellan SRL. După ce au înregistrat respectivele facturi, lichidatorii s-au preocupat apoi de achitarea banilor către proprii copii. Şi au efectuat o altă serie de acte penale.
Procurorii au descoperit că pentru achitarea sumei de 150.000 de lei, lichidatorii au cesionat ilegal către copiii lor o serie de creanţe pe care Izometal Magellan SRL le avea de încasat de la diverşi parteneri.
Falsificând semnătură lui Georgică Cornu, după cum acesta a declarat şi anchetatorilor DIICOT, cei doi lichidatori au cedat către Popescu George Nicuşor şi Motoi Oana Mihaela o o serie de creanţe pe care Izometal Magellan SRL le avea de recuperat de la SC MCT Media SRL şi SC MCT MH Management SRL. În loc să achite banii datoraţi firmei Izometal Magellan SRL, cele două firme au plătit în total suma de 150.000 de lei către copiii lichidatorilor.
Bancrută frauduloasă cu scopul de a controla Adunarea Creditorilor
Despre lichidatorii societăţii Izometal Magellan SRL procurorii au mai descoperit că aceştia s-ar face vinovaţi şi de săvârşirea infracţiunii de bancrută frauduloasă. Din postura de administratori judiciari ai Izometal Magellan SRL, Popescu Emil şi Motoi Gogu au încheiat cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin (RAAN) un contract de fidejusiune solitară antedatat ce a pemis înscrierea la masă credală a SC Izometal Magellan SRL a unei creanţe din partea RAAN de 423 milioane de lei. Realizat cu complicitatea fostului director al RAAN, Dulcea Gheorge, respectivul document a permis administratorilor judiciari Popescu Emil şi Motoi Gogu să controleze pe nimic, în baza creanţei enorme, de 423 milioane de lei, votul în Adunarea Generală a Creditorilor SC Izometal Magellan SRL. Semne de întrebare privind acest contract au fost ridicate şi de fostul jurist al RAAN, care a susţinut în faţă procurorilor DIICOT că nu reţine să fi purtat discuţii despre semnarea documentului. În mare, prin respectivul contract, Izometal Magellan SRL se obligă să garanteze lucrările executate la RAAN de o altă firma, Confort SĂ. Înscrierea uriaşei creanţe RAAN i-a ajutat pe lichidatorii Izometal Magellan SRL să controleze Adunarea Creditorilor, care apoi le-a acceptat comisioanele şi retributiile.
Interesant este că aceiaşi lichidatori ce şi-au plătit copiii din averea debitoarei ce o administrau au fost mai apoi implicaţi în acceptarea unor creanţe “umflate” în favoarea unor bănci comerciale, dar şi în vânzarea la preţuri subevaluate a unor active deţinute de Izometal Magellan SRL.
sursă: national.ro