0.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria, 70 de ani de la înființare

În data de 30 noiembrie 2019, ce corespunde sărbătorii Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României, Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), Ungaria, a aniversat 70 de ani de existență, printr-o manifestare complexă. La aceasta au luat parte dl. Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta; Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula şi Daniel Banu, consulul general al României la Szeged.

La eveniment au luat parte cadre didactice, elevi, de ieri și de azi, invitați și multe oficialități, între care s-au numărat PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al minorității române în Parlamentul de la Budapesta; Ernő Görgényi, primarul orașului Gyula; Tolnai Péter, reprezentant al Consiliului Județean Békés (Bichiș); Alina Pădurean, decan, reprezentant al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad; Eugen Gagea și alte cadre didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad ș.a.

În deschidere, Corul „Pro Musica” din Gyula și Corul „Lira” al Liceului au intonat imnurile Ungariei, României și Uniunii Europene, după care a urmat cuvântul de salut al directorului Maria Gurzău Czegledi, care a vorbit despre istoria acestei şcoli. A urmat un montaj literar-muzical, cu versuri și mesaje din creațiile scriitorilor și poeților români din Ungaria, oferit de un grup de elevi, un program de dansuri și cântece populare românești tradiționale și două expoziții: o expoziție foto cu imagini, tablouri și documente din viața primelor generații de elevi, dar și o expoziție cu creații ale artiștilor plastici români din cadrul comunității, care au urmat cursurile acestui liceu, începând cu maestrul Ștefan Oroian, sculptor, pictor și grafician renumit la nivel internațional și continuând apoi cu alți artiști: Ioan Precup; Tiberiu Gal, Tiberiu Cefan, Ioan Nistor, Adela Chiș, Irina Pui, Csaba Sajti și Iuliana Machour. O prezentare a acestei expoziții, dar și a artiștilor expozanți, a fost făcută de muzeograful Emilia Martin.

Ziua Națională a României (1 decembrie 2019) a fost sărbătorită la Catedrala „Sf. Nicolae” din Gyula. La această manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
Astfel, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor de preoţi din Ungaria şi România, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Bâlea Boar”, de la Catedrala „Adormirea Maicii Domului”, din Brad (Hunedoara), condus de prof. Maria Simion.

La serviciul religios a participat și un grup de elevi de la Școala Populară de Artă din Deva, precum şi Ansamblul „Crăișorii Moților”, din Tisa-Nouă (Arad). Îndată după Sfânta Liturghie, soborul slujitor a săvârșit slujba de „Te Deum” la Ziua Națională a României. A urmat un concert de colinde, oferit de formaţiile artistice participante.

Tot în această perioadă (de 27 noiembrie), la sediul din Gyula al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, au avut o întâlnire cu noua conducere a acestei instituţii. Au participat Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Bertold Netea, vicepreşedintele AŢRU; Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Erika Borbély, directorul Şcolii din Chitighaz; Delia Kovacs, directorul săptămânalului „Cronica”.

În cursul întrevederii au fost discutate aspecte ce ţin de situația comunității românești din Ungaria, în contextul creat de alegerile locale şi de naţionalitate desfășurate recent în Ungaria. O atenţie specială a fost alocată problemelor învățământului în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Pastorală la Nașterea Domnului – IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal și drept-credincioșilor creștini, har, milă și pace de la...

Noul ministru al Educației anunță primele ,,mici reforme” în zona universitară

Universitățile din România și sistemul național de cercetare vor trece printr-un proces de „mică reformă”, anunță noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David,...

Citește și :