Liceul din Timișoara care se voia desfiinţat, rampă de lansare a tinerilor pe piața muncii. Foto-Video

7262

Deși se vorbea, la un moment dat, despre posibilitatea desființării lui, după ce anul trecut promovabilitatea la examenul de bacalaureat era zero, Liceul Tehnologic Auto pare să fie rampa de lansare a tinerilor pe piața muncii. De aici, majoritatea absolvenților ies cu meseria învățată și își găsesc ușor un serviciu.

Simona Bejan este de trei ani de zile directoarea liceului situat în zona Freidorf. Ea ne-a dezvăluit mai multe despre eforturile care au fost făcute pentru ca unitatea de învățământ să să își primească elevii în cele mai bune condiții, în noul an școlar.

La Liceul Tehnologic Auto, peste tot miroase a nou, a proaspăt. Aleile din curte au fost asfaltate, laboratoarele puse la punct, iar sălile de clasă, cancelaria profesorilor, grupurile sanitare și atelierele pentru materiile practice, de asemenea, reabilitate.

Pentru noul an școlar au fost realizate lucrări și în incinta internatului liceului. Fiecare cameră de aici are câte şase paturi, măsuţe, noptiere, televizor, aşternuturi noi, paturi şi saltele noi, gresie, faianţă, duşuri şi grupuri sanitare, de nivel european, cum se gasesc la puține internate ale şcolilor.

Liceul are aproape 1000 elevi, cu învăţământ primar, gimnazial şi liceu, seral şi zi.

În cadrul unității de învățământ pot fi urmate și cursurile unei Școli de ucenici care are o durată de trei ani, dar şi cursurile unei Școli de maiştri. Pe fiecare dintre secţiuni există câte o clasă, fiecare având câte 25-30 de locuri.

Liceul Tehnologic Auto dispune şi de poligon, unde cei care doresc să devină şoferi pot fi instruiți pe maşinile liceului.

„În 2014 am fost numită ca şi director şi de atunci am rămas la conducerea acestei unităţi de învăţământ. Şcoala am preluat-o în condiţii mai puţin bune, se spun tot felul de lucruri despre noi, dar încercăm să reglăm aceste lucruri, să arătăm că suntem o unitate mare de învăţământ. Pentru acest an şcolar avem o ofertă bogată, de 37 de clase, începând cu clasa pregătitoare şi până la Școala de maiştri. Avem calificări profesionale în domeniul transporturilor, mecanici, şcoală profesională, şcoală de maiştri. Am încercat în fiecare an să îmbunătăţim condiţiile de lucru din această unitate de învăţământ. În 2014 am reuşit să punem un acoperiş nou la Şcoala Gimnazială, anul acesta am dotat clasele cu mobilier nou, am zugrăvit, am igienizat în fiecare an şcolar. În 2015 am reuşit să schimbăm acoperişul la internat, ploua în tot internatul, erau 20 de elevi atunci, astăzi avem 48 elevi ce stau în internatul nostru, cu camere renovate, cu mobilier nou. Au fost finalizate zece camere, avem băile renovate, așa că elevii vor fi primiți în condiţii decente. De asemenea, în corpurile de clădire, în fiecare an încercăm să remediem cel puţin 4-5 săli de clasă. Dorim să dezvoltăm partea tehnică şi profesională a şcolii, fiindcă noi calificăm absolvenţi, calificăm elevi, pe care îi pregătim pentru piaţa muncii, şi este firesc să avem şi dotări în această direcţie”, a spus directoarea liceului, Simona Bejan.

Potrivit acesteia, banii pentru lucrările efectuate la unitatea de învățământ au venit de la Primărie.

La Liceul Auto din Timișoara, elevii au certitudinea, mai mult decât la oricare alte licee, că la finalizarea studiilor, își vor găsi un loc de muncă. Și asta, mai ales că cererea de personal pe piața muncii, pentru multe dintre meseriile învățate aici, este foarte mare.

„La noi inserţia pe piaţa muncii putem spune că este de aproape 100%. E un domeniu foarte căutat. Elevii sunt solicitați de angajatori încă din timpul anului şcolar, mulţi dintre ei lucrează în ultimul an de liceu. Este o criză acută de mecanici auto, de tinichigii auto, vopsitori auto. Sunt foarte căutaţi, sunt apreciaţi, au promovat examenul de certificare profesională, au o calificare finalizând această formă de învăţământ, putând fi angajaţi pe piaţa muncii oricând. Şi cei care finalizează liceul, de asemeni au o calificare profesională, ca tehnicieni în transporturi, tehnicieni de întreţinere mecanică şi reparaţii, primesc o diplomă de calificare, iar unii şi diplomă de bacalaureat”, a mai spus Simona Bejan.

Dacă anul trecut nici un elev de la Liceul Auto nu a luat examenul de bacalaureat, în acest an promovabilitatea în sesiunea de vară a fost de 33%, iar în toamnă de 25%.

Unul dintre absolvenţii de la Liceul Auto a și intrat la Facultatea de Mecanică. Sunt și absolvenţi de clasa a VIII-a care şi-au dorit să continue cursurile aici, specializându-se pe una dintre meseriile liceului. Șapte elevi s-au înscris la şcoala profesională, dar mulţi au continuat să meargă la licee de prestigiu din Timişoara, cum este Liceul Grigore Moisil sau Colegiul Național Bănăţean.

„Chiar dacă termină liceul şi nu îşi iau bacalaureatul, ei primesc diplomă de absolvire, a clasei a XII-a, respectiv a XIII-a, plus calificarea profesională, un atestat pe specializarea ce au făcut-o, după calificarea ce şi-au ales-o,” a mai spus Bejan.

Şcoala dispune de laboratoare pe domeniul transporturilor, pe electrotehnică, pe electrică, dar şi de ateliere pe mecanică, dotate cu menghină, maşini de găurit, cu strunguri, flexuri, truse de lucru. În viitor, se doreşte ca fiecare sală de clasă să aibă o tablă inteligentă, un calculator, pentru a exista mai puţin stres, dar pentru aşa ceva e nevoie şi de mai puţină birocraţie, potrivit directoarei Bejan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.