Liber la evaziune! Cei care fură mai puţin de 20.000 de euro scapă de dosar penal. ANAF renunță la plangerea penală dacă evazionistul plăteste integral prejudiciul, indiferent de sumă

426

ANAF ar putea renunța la plângerea penală dacă o persoană acuzată de evaziune fiscală achită integral prejudiciul, indiferent de sumă, prevede un proiect prezentat de Hotnews și care ar putea fi discutat în primă lectură miercuri în ședința de Guvern.

Draftul proiectului de modificare a legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale stabilește un prag de 20.000 de euro al prejudiciului, sub această valoare evaziunea fiscală urmând să nu mai fie considerată infracțiune.

„După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9¹,cu următorul cuprins:

”Art. 9¹. (1) Faptele prevăzute la art. 8 și 9, sunt considerate infracțiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, inclusiv, în echivalentul monedei naționale la data emiterii actului constatator.

(2) Pentru infracțiunile prevăzute la art.8 și 9, acțiunea penală se pune în mișcare numai la plângerea prealabilă a organului fiscal. Organul fiscal retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor”, se arată în proiect.

Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a declarat la jumătatea lunii trecute că se lucrează la modificarea Legii prevenirii evaziunii fiscale, pentru o mai uşoară investigare a potenţialelor infracţiuni, iar plângile penale în materie de evaziune fiscală să fie rezolvate cât mai repede, iar autoritățile să poată recupera prejudiciile cât mai rapid.

Șeful Fiscului spunea atunci că există foarte multe plângeri penale care „stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok”.

„Este în interesul nostru şi al contribuabilului care face obiectul acelei plângeri penale să se lămurească repede ca să poată să îşi continue activitatea, să încasăm sumele la care ne gândim şi să se aplice sancţiunile aşa cum decide instanţa de judecată. Suntem în proces de modificare a legii evaziunii fiscale şi a altor proceduri care să rezulte într-un curs al evenimentelor mai facil, mai rapid şi care să urmărească banii, nu hârtiile. Ne gândim din perspectiva statului cât de mult costă să instrumentezi o plângere penală care să ajungă în instanţă şi să aibă o decizie. Acesta este un principiu care nu a fost avut în vedere până acum şi acum ne uităm la aceste costuri ale statului, la resursele care se cheltuiesc şi la ce rezultă din asta. Sper ca până la sfârşitul anului să se întâmple, suntem în faze înaintate ale procesului şi obiectivul este să diminuăm semnificativ stocul de plângeri penale şi să ne ducem către bani”, a declarat preşedintele ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.