Legea pensiilor pe ultima sută de metri! Ce schimbări importante vor fi perfectate și de o echipă din Timișoara Foto – Video

603

Legile ce până acum reglementau acordarea pensiilor pentru cei îndreptățiți sunt destul de pline de lacune și de multe paragrafe interpretabile. Aceste norme legale funcționează de aproape două decenii în forma de acum, dar au fost de nenumărate ori aduse la zi și au primit câte o modificare.

În general și-au făcut treaba, dar au fost și o serie întreagă de aberații ce diferențiau mult cuantumul pensiei la persoane cu aceeași cotizare la Casa de Pensii pentru aceeași pregătire și același parcurs profesional.

De o bucată de vreme se vorbește de aplicarea unei noi Legi a Pensiilor Publice.
Proiectul acestei viitoare legi este deja cunoscut. Au fost, până acum, dezbateri publice atât cu specialiști, cât și cu cei curioși de forma viitoarei legi. Discuțiile vor continua tocmai pentru a obține o formă cât mai apropiată de un final cât mai corect.

Se așteptă, în continuare, idei din partea tuturor celor ce au câte o propunere de făcut. Acestea se centralizează și se iau fiecare în discuție de specialiști. Legea nouă trebuie să fie mai echitabilă și mai previzibilă pentru a funcționa foarte mulți ani fără poticneli.

Ioan Căpraru, directorul Casei Județeane de Pensii Timiș, este unul din specialiștii cooptați în echipa ce va elabora această lege. Și până acum a lucrat la aceasta, dar acum se trece la o nouă etapă, acea în care echipa va pleca la București pentru a armoniza toate propunerile.

Oricum fără suprapunerea pensiilor peste o economie funcțională și performantă, lucrurile nu vor merge foarte bine. Este exemplul economiei germane, de unde au fost luate multe elemente, ce funcționează corect oferind și un mod de plată a pensiilor superior în întreaga uniune.

Dacă toate merg bine, la finalul toamnei proiectul de lege va intra în dezbaterea Parlamentului. Și dacă nimic nu o va bloca ar trebui să fie aprobată încă în acest an. Dar efectele se vor vedea la pensiile ce se vor plăti începând cu anul 2021.

„Legislația trebuia modificată. Sunt probleme mari, există inechități între diferite categorii de persoane. De exemplu, o femeie care a realizat același număr de puncte cu un bărbat, ambii cu stagii de cotizare complete, primește acum semnificativ mai mulți bani la pensie decât o persoană de sex masculin. Se va schimba modul de calcul al punctajului, va fi unul mult mai bun, care să elimine astfel de situații. Această eliminare a diferențelor era cerută și de către Uniunea Europeană, deci redefinirea legislativă era absolut necesară”, a precizat de la început directorul Ioan Căprariu.

Una din cele mai importante prevederi va introduce așa numitul „stagiul minim de cotizare de 15 ani”. De la acest parametru se va pleca cu calcularea pensiilor pentru limită de vârstă. Dar fiecare caz este unul unic, aici se mai însumează diverse sporuri.
Pentru cei ce au ani insuficienți de vechime se va putea, în continuare, achitarea în bani a acestei vechimi insuficiente. De fapt, este o plată a asigurărilor pentru a putea avea o pensie.

„Se prevede explicarea clară a definiției pensionarului, dar mai ales eliminarea inechităților. Are loc redefinirea stagiului minim de cotizare, care e obligatoriu pentru a primi pensia. La stabilirea acestuia nu se vor lua în considerare stagiul militar, facultatea, concediul pentru copii, concediul medical. Noua lege nu le va mai lua în considerare la stabilirea perioadei minime de cotizare, se iau în calcul doar la stabilirea cuantumului pensiei, dar nu la și stabilirea perioadei minime”, a explicat Ioan Căprariu.

Deoarece subiectul este deosebit de complex și va stârni interesul îndreptățit al celor mai multe categorii sociale, în aceste pagini va apare în extenso proiectul legii pentru a putea oricine face propuneri de amendament. Orice propunere sau idee este bine venită. Acestea se pot transmite pe pagina de internet a instituției județene – www.pensiitimis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.