7.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Legea dării în plată trece de Senat. Include şi programul ”Prima Casă”

Legea dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, a fost adoptată luni de Senat. În unanimitate, cu 119 voturi „pentru”, nicio abţinere şi niciun vot împotrivă!

Darea în plată nu se va face pentru creditele cu o valoare mai mare de 150.000 de euro, însă amendamentul care prevedea excluderea din lege a programului „Prima casă” a fost respins.

În ciuda faptului că s-a atras atenţia că aplicarea actului normativ asupra programului „Prima casă” ar duce la blocarea acestuia, amendamentul cu pricina a primit 95 de voturi ”împotrivă”. Au fost doar 7 voturi ”pentru” şi 6 abţineri.

„Ministerul Finanțelor susține punctul de vedere exprimat de BNR și amendamentele BNR. Susținem exceptarea creditelor garantate de la programul „Prima casă” de aplicarea legii supusă reexaminării, întrucât dacă s-ar aplica și acestei categorii de credite s-ar pune în discuție însăși existența programului. Aceasta deoarece ar afecta caracterul irevocabil și definitiv al garanțiilor acordate de către stat”, a explicat reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru.

Argumentele acestuia că legea ar genera consecințe negative asupra bugetului general consolidat de stat, că statul român ar putea să fie acționat de bănci la tribunale internaționale, că există riscul scăderii ratingului României din cauza unei situații impredictibile a sistemului financiar, n-au avut ecou în rândul senatorilor.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Eugen Ţapu-Nazare, cel care a prezentat în plen amendamentul potrivit căruia prezenta lege nu se aplică contractelor de credite privind programe guvernamentale precum ”Prima Casă”, a precizat că, prin acesta s-au dat deja 160.000 de credite, iar rata de credite neperformante, în acest program, este de 0,04%: ”Programul Prima casă a fost prevăzut de Guevrmn pentru a stimula viaţa imobiliară, iar dispariţia programului, ca făcând parte din corpul legii, va duce la căderea pieţei imobiliare şi la o contracţie a pieţei industriei de construcţii”.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii actului normativ, socoteşte însă că Legea dării în plată este o lege dreaptă: „Oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Legea nu este împotriva sistemului bancar, ea a fost gândită ca una să aducă un echilibru între bănci și clienți și să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor”, iar „Prima casă” trebuie să rămână ataşată de această lege pentru că „excluderea ar face ca ei să nu mai fie protejați în fața abuzurilor băncilor”.

Urmează ca, în privinţa legii, să se pronunţe şi Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvânt.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Am făcut ceva în viață, fără să fim politicieni!

Noi, cei care reprezentăm Alianța pentru Unirea Românilor, suntem pe nedrept și mincinos, numiți în toate felurile de către cei care vă vor manipulați,...

Fritz trebuie să păstreze și să plătească, cu bani grei, angajați din vremea fostelor administrații, care „nu se aliniază cu direcția actuală a Timișoarei”

Angajați ai Primăriei Timișoara au câștigat în instanță un proces împotriva concedierilor considerate injuste de către Sindicatul Liber al Primăriei Timișoara. Angajații, cu sprijinul...

Citește și :