Toţi copiii născuţi în ultimii 5 ani în România trebuie să primească de la stat 500 de euro. Asta, potrivit Articolului 356 din Legea nr.1/2011. Banii ar fi trebuit să fie dați începând din anul 2013, dar, din păcate autoritățile nu au aplicat legea.
Mai precis, de cinci ani este în vigoare un articol de lege care prevede că fiecare copil din România trebuie sa primească la naștere, de la stat, o sumă echivalentă cu 500 de euro, depusă într-un „cont pentru educație permanentă”. Cu toate acestea, niciun copil nu a beneficiat de banii cuveniți, pentru că legea nu a fost aplicată NICODATĂ.
Din 2017, cei care vor veni la putere trebuie să respecte legea. Asta pentru că foarte mulți părinți, din Banat și din țară, au anunțat că vor să dea statul în judecată. Articolul 356 din Legea nr. 1/2011, adoptată în timpul ministrului Daniel Funeriu, oferă un sprijin solid familiei, pentru educația copiilor.
Mai exact, legea prevede că „statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentand echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia„.
Suma se acordă tuturor copiilor născuți după intrarea în vigoare a legii, în scop educațional, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Banii se depun într-un cont de depozit, denumit „cont pentru educație permanentă” deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului. Părinții pot depune și ei bani în acest cont, dobânda anuală fiind stabilită prin ordin al ministrului de Finante.
Singurul care poate scoate bani din acest cont este titularul lui, după ce împlinește 16 ani și cu acordul părinților sau tutorelui. Retragerea sumelor în alte condiții fiind considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea. Intențiile au fost nobile, dar, din păcate, ele nu s-au materializat niciodată.
Ziare.com a solicitat Ministerului Educației câteva informații cu privire la numărul de copii care beneficiază de acest „cont pentru educație permanentă”. Răspunsul primit ar putea fi considerat surprinzător, daca n-am trăi în România: „Articolul 356 din Legea Educației Naționale nr.1/2011este în vigoare, însă nu-și produce efectele întrucât aplicarea sa a fost prorogata succesiv prin ordonanțe de urgență„.
Cu alte cuvinte, deși toți politicienii care s-au aflat la putere s-au bătut cu pumnii în piept că economia a duduit în ultimii 5 ani, niciun guvern n-a vrut să înceapă deschiderea conturilor pentru educație, dar nici n-a avut curajul să anuleze prevederea legală, preferandu-se calea de mijloc a amânarii pe termen nedefinit.
De ce? Poate pentru că bebelușii nu votează? Poate pentru că unii părinți nu știu ce drepturi au și nu se luptă pentru ele? Sau poate pentru ca alții nu dau doi bani pe educația copiilor lor? Greu de spus!
Sursa: ziare.com