4.1 C
Timișoara
luni 27 ianuarie 2025

Legală sau nu amendarea săptămânală a proprietarilor care nu își renovează imobilele din centrul istoric?

Mesajul primarului Timioarei, Nicolae Robu, către proprietarii ale căror fațade nu sunt renovate stă sub semnul ilegalității. Mai exact, amendarea săptămânală a deținătorilor de clădiri din cele 3 piețe centrale care nu au demarat încă pașii pentru reabilitări ar putea fi ilegală.

Potrivit avocatului Luminița Țundrea, autoritățile nu pot amenda de mai multe ori o persoană pentru aceași faptă și, mai mult, trage un semnal de alarmă asupra modului în care Poliția Locală îi amendează deja pe aceștia. Lipsesc experții și nici nu este stipulat în HCL 371 – baza sancționării și supraimpozitării – de câte ori poate fi sancționat un astfel de proprietar.

”Există o lege a monumentelor istorice, 422. În mod normal, prin Legea 422, cel împuternicit să dea amenzi este primarul. Primarul a delegat această atribuție Poliției Locale. Prin articolul 36, proprietarii au obligația să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora. Nerespectarea acestor obligații se sancțioează contravențional. Problema este că Poliția Locală nu are niciun specialist, niciun expert care să determine dacă sunt necesare lucrări de conservare, ce fel de lucrări de conservare se impun. În mod normal, ar tebui să lucreze în echipă cu un architect sau un arheolog, în funcție de monumentul istoric. Una este să vină pălmșul de la Poliție și să spună «Nu îmi place că nu e zugrăvită clădirea asta» și alta este să vină un specialist să spună «Da, nu e zugrăvită, dar nu există un pericol pentru cei care trec pe stradă, nu e neaparat nevoie să fie conservată» și să descrie și ce ar trebui făcut la ea. Teoretic, ei nu pot să aplice o amendă de două ori pentru aceeași faptă, pentru că există un princpiu în sensul că nu poți fi tras la răspundere de două ori pentru aceiași faptă”, a declarat pentru Banatul azi avocatul Luminița Țundrea, care este și consilier local în Timișoara.

De asemenea, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, ne-a transmis și el că demersul primarului nu se poate preleva de Legea 422. Mai ales că pentru a amenda un proprietar de clădire istorică trebuie făcute mai multe studii și doar experții pot decide dacă se aplică sancțiune. Plus că, prima dată proprietarii trebuie somați și au la dispoziție mai mult timp pentru a începe demersurile de reabilitare. Reprezentanții Poliției Locale susțin, însă, că, în baza Hotărârii de Consiliu Local, ei pot sancționa contravențional proprietarii ori de câte ori este nevoie. Mai mult, potrivit mesajului primarului, amenzile săptămânale sunt destinate proprietarilor din cele 3 piețe centrale, Piața Victoria, Piața Libertății și Piața Unirii.

În aceste condiții, putem discuta despre discriminare, dacă aceleași amenzi nu se aplică și în cartierul Iosefin sau în Piața Traian, de exemplu, unde există mii de clădiri istorice și foarte degradate.

Vă amintim că mai mulți proprietari care s-au trezit amendați și supraimpozitați pentru că nu și-au îngrijit fațadele au acționat în instanță Primăria Timișoara și au câștigat. Asta, pentru că autoritățile au omis să trimită somații care permit un anumit termen de începere a lucrărilor. Existând această obligație, este puțin probabil să poți amenda săptămânal un proprietar. Un ultim aspect ce trebuie luat în considerare este faptul că autorizațiile de construire, mai ales pentru zona centrală, precum și certificatele de urbanism, nu pot fi eliberate, în condițiile în care Planul Urbanistic General al orașului este blocat în instanță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :