-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Le-am îngropat în 1990 ca să le redescoperim utilitatea după 26 de ani. Se întâmplă în Timiș-VIDEO

Cine a crezut că regimul comunist a inventat Cooperativele Agricole și că după 1989 nu vom mai auzi de ele s-a înșelat amarnic. Agricultorii români din zilele noastre și-au dat seama că asocierea este cea mai utilă formă pentru a rezista pe o piață europeană, tot mai competitivă în acest domeniu.

După mulți ani de căutări și tergiversări, generate și de ambiguitățile legislative, diferitele organizații agricole din țară au hătărât că este mai bine să facă front comun și să pună bazele unei asocieri care să le apere interesele și să facă lobby pe lângă factorii decizionali de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. După nenumărate discuții, aceștia s-au reunit astăzi, la Covaci, în județul Timiș, că să constituie oficial Asociația Cooperativelor Agricole din România, cu legitimitatea dată de prezența ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
Până la semnarea actului oficial, participanții l-au bombardat cu problemele lor pe Achim Irimescu. Acesta este deschis oricărei colaborări cu nou înființata formă de asociere. Președintele Asociației Cooperativelor Agricole din România, Călin Fărgaciu, este dispus să mergă până la sprijinul financiar pentru un consilier la MADR, care să urmărească promovarea intereselor agricultorilor reuniți sub această formă de organizare.

Ministrul Achim Irimescu, este convins de utilitatea unei asocieri de această anvergură, ca cea mai potrivită modalitate de a face față noilor provocări de pe piața agricolă europeană și protecționismului pe care-l practică unele țări membre. El vrea să lupte cu toate forțele pentru interesele producătorilor agricoli din România, care pierd teren în favoarea celor din Uniunea Europeană. Aceștia vin pe piața românească cu produse mai ieftine și de proastă calitate, în defavoarea produselor autohtone, mai bune, dar mai scumpe.

2 COMENTARII

  1. Aceste asociatii sunt un rahat… o mizerie ce vor distruge si ultimile farame de sanatate de care se mai bucura romanii. Peste tot in lume aceste „colhozuri” moderne nu au facut altceva decat sa promoveze o agricultura puternic chimicalizata, preturi tinute sub controlul acestora, saracirea populatiei de la tara si monopolizarea pamantului in mainile unor feudali moderni.

    Niste guverne tampite care nu stiu cum sa mai nascoceasca legi si siteme prin care populatia si planeta sa fie distruse. Uitati-va bine… (imi doresc sa fiu un profet mincinos!) cand aceste asociatii se vor extinde si vor acapara cea mai mare parte a terenurilor agricole din Romania, vor geme spitalele de bolnavi, crimele vor lua o amploare nemaiintalnita iar cimitirele vor deveni neincapatoare.

    Pamantul este viata noastra. Din pamant ne nastem, din pamant ne hranim, pamantul ne ofera cele necesare existentei. Daca pamantul va ajunge in mainile unor „mosieri” (alias, directori de asociatii agricole), speranta la viata a romanilor, speranta la sanatate, speranta la bunastarea taranului roman va deveni o utopie. Uitati-va cat au crescut preturile la terenurile agricole in ultimii ani.
    Odata cu aceste asociatii agricole, multor romani le va fi imposibil sa se mai atinga de o bucata de teren agricol.

    Conceptul de asociere in agricultura este o greseala capitala. Peste tot in lume el a dus la imbogatirea, aproape peste noapte, a latifundiarilor si la lipsuri inimaginabile pentru cea mai mare parte a populatiei.
    Ca sa nu mai vorbim de calitatea deplorabila a alimentelor produse de aceste asociatii criminale.
    Un Nu! hotarat acestor asociatii ale crimei in agricultura!

    Pamantul ar trebui sa treaca in mainile poporului reprezentat de primariile locale. Fiecare cetatean care locuieste la tara si poate face dovada ca are posibilitatea sa lucreze corespunzator terenul agricol, sa poata primi pana la 5-10 Ha pe familie. Iar restul sa ramana in proprietatea comunei, a localitatii, a primariei locale care il poate concesiona pe durata limitata celor ce au suficiente posibilitati sa-l lucreze.
    In asa fel incat, oricand se va ridica un nou potential agricultor, sa poata primi teren pe care sa-l lucreze.

  2. Fostele CAP-uri erau „cooperative” doar cu numele. Ele erau doar KOLHOZURI DE SPOLIERE A TARANIMII. Daca si acum , la noi, asocierea si cooperarea in agricultura i-si vor „mosteni” fostele năravuri… socialiste,cu sefi corupti si ALTE NEREGULj , nu sunt benefice. SOLUTIA ? = SA SE DEA PAMÂNTURILE NELUCRATE CELOR CARE-L POT CULTIVA EFECTIV, cu stimulente rezonabile de la Stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :