Laboratorul în care sunt tratate tulburările somnului își deschide porțile pentru timișoreni. Ce semnal de alarmă trag medicii

460
insomnie

Semnal de alarmă tras de medicii timișoreni. Peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, însă doar 5.000 sunt diagnosticați.

Cu scopul de a atrage atenția asupra tulburărilor somnului, la Timișoara este organizată, în această săptămână, o campanie de informare și conștientizare a importanței tratării acestor afecțiuni. Campania are sloganul „Un somn bun este un vis realizabil” și a fost inițiată cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului.

Potrivit medicilor timișoreni, tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, hipertensiunea arterială, atacurile ischemice cerebrale sau scăderea libidoului. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, sindromul de apnee în somn este cel mai frecvent întâlnit. Apneea este întreruperea respirației în timpul somnului pentru cel puțin zece secunde. În România se estimează că sunt 550.000 de adulți apneici.

Este adevărat că apneea poate să ducă la moarte subită în timpul somnului. Acest lucru se întâmplă însă mai rar. Mult mai frecvent se întâmplă ca persoanele să facă hipertensiune nocturnă, care ulterior devine diurnă și rezistentă la medicație. Din cauza asta începe să sufere inima. Cei care au apnee au o scădere a rezistenței la diabet. De asemenea, suferă partea metabolică și cea neurologică. Din cauza lipsei de somn poți să devii depresiv”, spune medicul Ștefan Mihăicuță, membru în Societatea Română de Pneumologie, reprezentant al Fundației CardioPrevent Timișoara.

Pentru a atrage atenția asupra tulburărilor somnului, la Timișoara sunt organizate mai multe acțiuni. Astfel, miercuri, 16 martie, Clinica CardioPrevent desfășoară un curs dedicat medicilor de familie, iar vineri, 18 martie, va avea loc Ziua porților deschise la Laboratorul de Somn al clinicii, iar vineri și sâmbătă se vor organiza proiecții informative și educative la Iulius Mall. De asemenea, prin tragere la sorți se vor acorda cinci diagnosticări poligrafice gratuite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.