Universitate de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara dă dovadă, din nou că este o instituție temeinic ancorată în toate aspectele vieții și ale celor mai moderne tehnologii. O idee lansată de Universitatea din Varșovia a fost preluată și dezvoltată de cercetătorii timișoreni, fie cadre didatice sau studenți, până la iminența lansării pe piață a unor noi produse alimntare.
Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și cunoscuta firmă de produse alimentare „The Family Butchers SRL” au prezentat rezultatele proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024.
Cei două entități colaboratoare și-au invitat colegii, studenții și pe cei apopiați de proiect la prezentarea evenimentului ce finalizază munca teoretică.
A fost finalizat Laboratorul Consumatorului pentru co-crearea produselor din carne hibrid. Această inițiativă face parte din proiectul EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, numărul IMP-RIS-2325-19153-01, care vizează îmbunătățirea interacțiunii dintre consumatori și industria alimentară.
Laboratorul Consumatorului reprezintă un spațiu inovator creat pentru a facilita colaborarea între cercetători, antreprenori și consumatori. Scopul acestuia este de a implica direct consumatorii în procesul de dezvoltare a produselor din carne hibrid, prin facilitarea feedback-ului și a ideilor din partea celor care le vor consuma.
Laboratorul Consumatorului ae ca obiectiv nu doar dezvoltarea de produse alimentare inovatoare, ci și educarea consumatorilor cu privire la beneficiile consumului de carne hibrid și la sustenabilitatea acestui model de producție.
„Prin intermediul acestui laborator, ne propunem să răspundem cerințelor și preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele din carne hibrid, promovând în același timp principii de durabilitate și inovație în industria alimentară. Colaborarea cu The Family Butchers SRL este esențială pentru a traduce ideile formulate în cadrul laboratorului în produse concrete, care să aducă valoare consumatorilor”, a declarat membrii echipei de implementare a proiectului.
Proiectul EIT Food RIS își propune să stimuleze dezvoltarea unei economii alimentare inovatoare și sustenabile, prin implicarea activă a consumatorilor în procesul de co-creație.
Deși sună cel puțin ciudat pentru necunoscători trebuie speificat că termenul de carne hibrid nu are nimic în comun cu mult discutatele tehnologii de obținerea cărnii artificiale în laborator. Carnea hibrid este de fapt o carne absolut naturală așa cum vu=ine din ferme și din abatoare la care se mai adaugă unle produse vegetale pentru sporirea cantității și calității conținutului de proteine.
De altfel este o pratică veche de decenii adăugarea de proteină din soia. Doar că aum se caută alte ingrediente mai „sănătoase” și mai calitative obținute din linte, mazăe și alte vegetale benefice.
„Produsele din carne hibrid sunt produse care includ atât carne, cât și ingrediente vegetale, cum ar fi leguminoase (mazare, naut, linte, lupin), proteine vegetale, ciuperci sau semințe. Produsele din carne hibrid conțin mai puțină carne, grăsimi și colesterol și mai multa proteina comparativ cu produsele convenționale. Acestea mai includ si fibre dietetice si compusi bioactivi, care sunt foarte valorosi în orice dietă și care nu se găsesc în carne.” ne explică lector univ. dr. Ileana Cocan coordonatoarea echipei de cercetare.
Dacă totul merge bine firma parteneră, după teste serioase, ar putea produce salamuri, crenvurști sau parizere cu astfel de ingrediente minune, ne asigură Paula Someșan manager marketing la firma parteneră.