Universitatea Politehnica Timișoara are o rată de inserție profesională a absolvenților de invidiat, aproape de limita maximă. Pentru a atinge însă această performanță, UPT a stabilit o relație de bună colaborare cu mediul economic din Timișoara și din zonă, inclusiv prin înființarea unui Comitet Director, format din reprezentanți ai companiilor, care consiliază conducerea universității privind adaptarea programelor de studiu la dinamica pieței muncii. Cooperarea cu agenții economici se concretizează prin stagii de practică pentru studenți, sprijin pentru realizarea lucrărilor de licență și, nu în ultimul rând amenajarea unor laboratoare care să asigure și partea aplicativă a noțiunilor teoretice învățate.
În această linie se înscrie și colaborarea dintre UPT și compania Siemens, o relație de parteneriat stabilită în urmă cu peste 10 ani. Buna cooperare s-a materializat acum și prin inaugurarea unui laborator modern de „Automate Pogramabile şi Sisteme SCADA”, în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică de la Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică.
Inaugurarea noului laborator Siemens a avut loc miercuri, 21 noiembrie 2018, în prezența conducerii Universității Politehnica Timișoara, a Siemens România și a Electric Sys, precum și a altor invitați.
Noul laborator de „Automate Programabile și Sisteme Scada“ din cadrul Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică este deja funcțional și reprezintă cea mai recentă modernizare realizată în cadrul Universității. Cu sprijinul companiei Siemens și cu contribuția companiei Electric Sys, unul dintre partenerii Siemens din Timișoara, laboratorul a fost cu echipamente în valoare de zeci de mii de euro. Noul laborator Siemens va fi utilizat, pentru punerea în practică a noțiunilor teoretice învățate, de circa 150 de studenți de la ciclurile de licență și master. Cele șase standuri complete de lucru conțin echipamente dedicate sistemelor de automatizări industriale, inclusiv elementele de soft aferente (licențe soft).
În cadrul festivității, rectorul Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, a prezentat o scurtă cronologie a celor aproape 100 de ani ai UPT, a rezultatelor cercetării științifice realizate în cadrul universității, a celor aproape 1.000 de contracte de cercetare realizate în ultimii 5 ani cu diverse companii, a bunei colaborări cu mediul economic din Timișoara, concretizată și prin înființarea Comitetului Director: „Aș vrea să menționez că am parcurs Zilele Politehnicii. Au fost 10 zile care au arătat forța Politehnicii. Ca să arătăm că această forță nu există doar în cadrul sărbătorilor, ci este o acțiune continuă a ceea ce înseamnă Universitatea Politehnica Timișoara pentru mediul educațional și economic, iată, astăzi suntem la o nouă inaugurare, de această dată a unui laborator în valoare de zeci de mii de euro. Este un laborator care va fi folosit atât de către tinerii noștri studenți, cât și pentru partea de cercetare. Laboratorul va asigura condițiile ca studenții să fie la zi cu ce se întâmplă în mediul economic”.
Cristian Secoșan, CEO Siemens România, absolvent al Politehnicii timișorene, a declarat în cadrul inaugurării: „Considerăm educația un domeniu cheie pentru dezvoltarea societății. Universitățile sunt pregătite să răspundă cerințelor economiei, însă, pentru a avea tineri cât mai bine pregătiți, este necesar ca mediul privat să își asume un rol activ și să comunice deschis nevoile și provocările identificate. Ne bucurăm că putem oferi tinerilor posibilitatea de a fi mai bine pregătiți și derulăm o serie de programe în interiorul companiei pentru a sprijini dezvoltarea lor”.
Tot cu această ocazie, în prezența conducerilor Universității Politehnica Timișoara, și ale companiilor Siemens și Electric Sys, a a avut loc prezentarea centrului de cercetare „Controlul conversiei şi stocării energiei” din cadrul Departamentului de Inginerie electrică, precum și a proiectelor de cercetare realizate în cadrul departamentului.