La Varşovia s-a stabilit viitorul teatru de luptă între NATO şi Rusia, în Europa de Est. Klaus Iohannis spune că e un succes pentru România…

540

Summitul NATO de la Varşovia s-a încheiat, declaraţia finală a fost publicată, iar principala concluzie este că acţiunile Rusiei fac necesară creşterea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est şi ţările baltice, inclusiv în România.

Cu ocazia summitului de la Varşovia, Alianţa Nord-Atlantică a preluat comanda asupra sistemului european antibalistic – compus din elemente staţionate în România, Turcia, Spania şi Polonia – şi a aprobat consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice.

Declaraţia finală consemnează dezvoltarea de către NATO a unei „prezenţe avansate în partea de sud-est a teritoriului Alianţei. Măsuri corespunzătoare, adaptate regiunii Mării Negre, inclusiv iniţiativa românească de a înfiinţa o brigadă multinaţională pentru a ajuta la îmbunătăţirea formării integrate a unităţilor aliate aflate în subordonarea comandamentului Diviziei Multinaţionale din Sud-Est.”

Moscova a catalogat drept „absurde” sugestiile Alianţei Nord-Atlantice că Rusia ar reprezenta o ameninţare, avertizând că suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est va fi urmată de măsuri militare simetrice.

Conform unor oficiali ruşi, decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est nu constituie risc militar real pentru Rusia, dar aceste măsuri pot fi considerate „agresiuni” şi vor avea un impact negativ asupra situaţiei de securitate la nivel mondial, iar ca urmare Rusia va reacţiona.

„Suplimentarea efectivelor NATO în ţările baltice nu creează riscuri militare pentru Rusia. Dar pot fi considerate drept un act simbolic care arată că nu ne putem aştepta la acţiuni prietenoase din partea Alianţei Nord-Atlantice. Ţări NATO arată disponibilitatea de a alimenta tensiunile la nivel regional, situaţie care nu contribuie în niciun fel la promovarea relaţiilor de bună vecinătate între Rusia, statele baltice şi Polonia”, a declarat Alexandr Romanovici, membru al Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

Preşedintele român Klaus Iohannis declară, în acest context, de amplificare a tensiunilor dintre NATO şi Rusia, ce au ca teatru de desfăşurare Europa de Est, că „România este mai în siguranță, iar românii sunt mai bine apărați după deciziile pe care le-am negociat la Varșovia. Summitul NATO, care s-a încheiat astăzi, a reprezentat un succes pentru România, îndeplinind astfel mandatul cu care am plecat de la București. Am dovedit că țara noastră nu mai este doar un beneficiar de securitate. Suntem și un Aliat credibil și implicat în regiunea noastră, care va beneficia de o prezență NATO sporită. Brigada multinațională pe care o vom avea în România, la care se alătură și alte state, cât și faptul că Marea Neagră a devenit de importanță strategică în regiune sunt doar două dintre obiectivele pe care le-am atins”.

Oare ar trebui să ne bucurăm?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.