În țara noastră tradiționalul an de instruire a studenților ar trebui să înceapă odată cu prima zi de octombrie. Dar, cum autonomia universitară dă drepturi mari acestor unități de învățământ, în fapt, fiecare dă semnalul de adunare când are chef. Unii mai devreme, alții mai târziu față de data oficială. Excepție face doar Universitatea de Agronomie, (cum este cunoscută USAMVBT) care a adunat azi sumedenie de oaspeți de onoare și mii de studenți pentru festivitatea de deschidere a noului an universitar.
Curtea plină de tineri prevestea că se va întampla ceva deosebit. Aula Magna s-a dovedit a fi nu chiar așa de ,,magna”, mai mult de jumătate dintre cei prezenți rămânând pe afară, întrucât nu mai aveau loc să intre.
Momentul festiv a început în acordurile veșnic tinere ale imnului Gaudeamus ce chiar îndeamnă tineretul la bucurie.
Profesorul Alin Popescu, rectorul Universității, a început alocuțiunea sa cu o cifra de ultimă oră ce l-a bucurat în mod deosebit. Față de o medie de circa 1000 de studenți boboci în anul întâi, acum sunt circa 1700, așa ca în anii cei mai buni ai școlii. Se pare că momentul de criză a trecut și din nou sunt dornici tinerii să se îndrepte spre știința pământului și a animalelor. De altfel, cam tot cuvântul rectorului a fost direcționat spre cei mai tineri studenți ce acum vor începe studiul într-un domeniu atât de complex și de vast.
Academicianul Ioan Păun Otiman a retrăit, alături de cei tineri, ce a început aici cu 57 de ani în urmă. Fiind unul din cei mai vechi absolvenți ai școlii unde a și trecut prin toate gradele, pâna la cel de rector, a putut da câteva repere de urmat, tinerilor. Fiind conducătorul unității în anii de cotitură de după 1990 a putut face un mic bilanț a ce a fost cândva și ce este acum. Nu există nici un dubiu că nivelul academic este la egal cu orice mare universitate din lume. Poate la dotarea materială suntem ceva mai deficitari. Cu toate acestea învățământul românesc obține aceleași rezultate cu costuri de șase sau șapte ori mai scăzute mai cu seamă la specialitățile teoretice unde nu este nevoie de multă aparatură și dotări speciale.
O altă calitate necesară unui tânăr, în opinia academicianului, ar fi modestia. În acest sens a dat exemplul principeselor Margareta și Sofia ce au vizitat Agronomia timișoreană în anul 1990 și nu au acceptat să ia masa decât în sala de cantină stând la rând cu studenții. De atunci nici o oficialitate de la nici un nivel nu a mai luat prânzul împreună cu tinerii și cu același meniu destul de simplu.
Secretarii de stat Petru Andea și Claudiu Silviu Roșu de ministerul Educației și respectiv al Agriculturii au adus mesajul miniștrilor de resort, dar au făcut și promisiuni concrete despre trecerea a 1400 de hectare din cele 3000 înapoi în proprietatea universității.
Preasfinţitul părinte Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Paisie Lugojanul, ca fost absolvent al medicinei veterinare, a dat de asemenea câteva sfaturi tinerilor ce încep facultatea și a transmis binecuvântarea IPS Ioan mitropolitul Banatului către lumea academică.
Poate unul din cele mai gustate momente au fost vorbele spuse din suflet și fără mari formalizări de către un tânăr în prag de absolvire ce din perspectiva celor cinci ani deja petrecuți în facultate a spus ce crede că ar trebui să știe cei mai tineri.
Toți cei veniți din Timiș, dar și din județele vecine la Universitatea ce poartă numele regelui Mihai I au făcut o alegere bună dacă se ține cont de cunoștiințele acumulate ce au permis o carieră de performanță multor specialiști împrăștiați pe toate continentele.