La Timișoara se va crea un vaccin împotriva alergiei la ambrozie (video)

1117

Cercetătorii de la Timişoara au descoperit pacienţi în vârstă de 2 ani alergici la ambrozie, ceea ce denotă faptul că această patologie se transmite de la mamă la făt, intrauterin, lucru care trage un semnal de alarmă asupra periculozităţii acestei patologii.

“Populaţia care suferă din cauza alergiei este de la vârste extrem de mici până la orice vârstă, atacă orice vârstă, majoritatea sunt adulţii pentru că ei sunt în activitate şi vor fi expuşi în aceste luni la cantităţile imense de polen care există în aer, ei dezvoltă rinoconjunctivite, şi apoi astm, şi au o calitate a vieţii extrem de alterată în această perioada.”, a spus dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică.

În judeţul Timiş, din totalul pacienţilor alergici evaluaţi, alergia la ambrozie variază între 30-50 la sută, adică unul din trei până la unul din doi pacienţi sunt afectaţi de alergia la ambrozie. Mai mult de atât, în ultimii ani a crescut numărul de pacienţi copii, unii chiar cu vârstă de 2 ani.

“România este printre puţinele ţări care nu are un sistem de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au consecinţe asupra populaţiei, România nu are un astfel de site. Aceste siteuri seamănă cu cele de meteorologie şi includ un cod de culori, galben, portocaliu şi roşu în funcţie de concentraţia valului de polen care se apropie, şi aceste siteuri permit persoanelor cu alergii să vadă când acest val de polen se apropie de locul în care stau, când atinge maximul şi când se preconizează a trece”, a spus prof.dr. Virgil Păunescu, managerul Institutului OncoGen.

Categoriile de vărstă cele mai vulnerabile sunt copiii, femeile însărcinate şi în timpul alăptării, precum şi cei cu boli respiratorii cronice, pe care expunerea la ambrozie le poate agrava.

Echipa de la OncoGen studiază alergia la ambrozie în cadrul proiectului INSPIRED, care are că obiectiv identificarea fragmentelor alergenice din polenul de ambrozia în vederea dezvoltării unui kit de diagnostic. Proiectul va asigura şi dezvoltarea în viitor a unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie.

Sursa: Televiziunea Medicală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.