La Timișoara se inaugurează Centrul pentru pacienţii cu scleroză multiplă

254

Fundaţia Filantropia Timişoara, în parteneriat cu sectorul social filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Timişoarei inaugurează Centrul pentru pacienţii cu scleroză multiplă.

Comunitatea acestor pacienţi a venit în 2018 la sediul Mitropoliei Banatului pentru a solicita sprijin, deoarece încă nu au un loc în care drepturile lor sa fie cunoscute şi serviciile complementare actului medical sa fie posibile.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a răspuns acestei solicitări de sprijin prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu care sa fie dedicat unei astfel de îngrijiri şi a încredinţat Fundaţiei Filantropia Timişoara să se ocupe de lucrările ample de amenajare şi dotare.

Noul serviciu social este situat în Timişoara, strada Iuliu Maniu nr.40 şi se adresează comunităţii persoanelor ce suferă de scleroza multiplă şi care în judeţul Timiş are un număr de peste 400 de persoane.

Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare.

Boala este cea mai frecventă cauză de invaliditate de cauză neurologică a adulţilor tineri, după cauzele de invaliditate determinate de traumatisme. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, fiind rară înainte de adolescenţă şi cu incidenţă crescută constant de la adolescenţă până la 35 de ani, cu scădere treptată după această vârstă.

Nu există un tratament curativ al bolii, dar mijloacele terapeutice actuale ameliorează vizibil simptomatologia. Psihoterapia este utilă, ştiut fiind faptul că aceşti bolnavi sunt depresivi (cazurile de suicid sunt frecvente, reprezentând o importantă cauză de deces în scleroza multiplă).

Fundaţia Filantropia Timişoara va pune la dispoziţie o echipă formată din psiholog, asistent social, kinetoterapeut, medic psihiatru…etc, pentru ca serviciile să fie atât de educaţie pentru viaţă sănătoasă, cât şi cum să traieşti în condiţiile date cu această boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.