Ziua Mondială a Apei, sărbătorită pe tot globul în 22 martie, a fost marcată și în acest an de societatea Aquatim printr-o „Zi a porților deschise” la principala „uzină” de apă a orașului: stația de tratare Bega de pe str. Câmpului. Peste 900 de vizitatori, majoritatea grupuri de elevi de la școli din Timișoara, Giroc, Șandra și Chișoda, au avut ocazia să vadă de unde vine apa ce curge la robinetele din Timișoara și să bea un pahar cu apă direct de la sursă.
Peste două treimi din apa care ajunge la robinetele timișorenilor provine din Bega și este tratată la stația cu același nume. Doar 25%-30% din apa orașului este captată din foraje de mare adâncime, situate în partea de est, sud-est şi vest a Timişoarei, tratarea şi distribuţia fiind asigurate de staţiile de tratare Urseni şi Ronaţ.
Bega este, aşadar, principala sursă de apă a oraşului. Procentul de apă de subteran din apa destinată tratării era de 18%, în anul 1999, înregistrîndu-se o creştere mai accentuată până în anul 2004, după care raportul a rămas relativ constant.
Aquatim nu a urmărit să dezvolte captarea apei subterane, resursele locale fiind relativ reduse. Acviferele trebuie protejate de efectele negative ale unei supraexploatări necontrolate. Prin frontul de captare existent, în Timişoara se poate asigura un debit de captare de 450-500 l/s, care acoperă procentul amintit de 25%-30%, în condiţiile menţinerii acviferului. Pe de altă parte, apa din Bega are avantajul asigurării unei cantităţi constante, nodul hidrotehnic Timiş-Bega fiind un factor de siguranţă şi din punct de vedere al asigurării necesarului de apă.
Folosirea a două surse pentru alimentarea cu apă oferă mai multă siguranţă şi flexibilitate, prin faptul că cele două surse pot fi utilizate alternativ, în caz de nevoie. Dacă survine o avarie la stația de tratare Bega, stația Urseni poate asigura apă orașului, până la remedierea problemei.
Tehnologii moderne pentru tratarea apei
Nu există o rețetă unică de tratare a apei, tehnologiile diferă în funcție de calitatea apei brute, adică de substanțele care trebuie îndepărtate pentru ca apa să fie bună de băut.
Apa captată din Bega, spre exemplu, este tratată cu coagulanți, un amestec de substanțe care „adună” laolaltă impuritățile din apa brută în „grămăjoare” numite flocoane. Materiile solide aflate în suspensie în apă sunt separate apoi prin decantare. Astfel sunt îndepărtate circa 90-95% dintre impuritățile din apă, procesul de curățare desăvârșindu-se prin filtrare, unde apa trece printr-un strat de nisip cuarțos, cu o grosime de 1 m, după care se adaugă clor, pentru dezinfecție.
Staţiile de tratare a apei din Timişoara funcționează cu utilaje și aparatură modernă, procesele fiind automatizate în proporţie de peste 80%. Toate investiţiile au fost realizate de societatea Aquatim din surse proprii, în mai multe etape. Aquatim a investit în modernizarea staţiilor la momentul potrivit, adică după ce s-a făcut contorizarea şi consumurile de apă, mult scăzute, s-au stabilizat. Investiţiile în echipamente şi sisteme noi de control au fost astfel dimensionate corect.
Apa de la robinet este sigură
Apa furnizată oraşului de stațiile de tratare este controlată continuu, în fiecare zi se fac sute de analize pentru verificarea parametrilor de calitate, înainte de distribuția în reţea. Aquatim monitorizează continuu calitatea apei potabile, începând cu procesul de tratare şi până la robine¬tele consumatorilor. Există trei niveluri de control: monitorizare automată în timpul procesului, verificarea în laborator, prin analize de calitate, şi monitorizarea reţelei de distribuţie.
Pe fluxul tehnologic sunt reglaţi automat parametrii de proces, cum ar fi turbiditatea, pH-ul şi concentraţia de clor. În laborator se testează zilnic peste 20 de parametri de calitate, înainte de pomparea în reţeaua oraşului. Și în reţeaua de distribuţie se verifică săptămânal probe de apă potabilă prelevate din 32 de puncte de control din oraş, stabilite de comun acord cu Inspectoratul de Sănătate Publică. Un sistem online permite, de asemenea, monitorizarea reţelei, prin măsurarea conţinutului de clor, în câteva puncte cheie. Prin urmare, apa de la robinetele timișorenilor este sigură!