La Timișoara, cancerul va fi depistat în faze incipiente și tratat cu echipamente de ultimă generație în valoare de 2,3 milioane de euro Foto-Video

5775

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brânzeu”, împreună cu coordonatorul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (OncoGen), Virgil Păunescu, au organizat marți, la sediul OncoGen, o întâlnire deosebită cu invitați importanți din țara vecină Serbia.

A fost vorba de o a doua conferință de prezentare a stadiului de implementare a proiectului strategic „Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”.

Este un proiect ce de mai multă vreme a frământat medicii din cele două țări vecine ce se confruntă cu aceleași probleme. De fapt boala nu tine cont de frontiere. Iar apropierea poate fi un mare avantaj dacă se folosește pentru o colaborare strânsă.

Consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, Execelenţa Sa Vladan Tadic, a accentuat buna colaborare între autoritățile medicale din cele două țări ce duc la astfel de proiecte comune. Bolile nu au etnie sau granițe. Este firesc să se caute soluții comune la aceste boli.

Proiectul este finanţat prin Programul Interreg-IPA CBC România – Serbia 2014 – 2020.
În cadrul proiectului, activitățile se desfășoară conform graficului. Astfel încât în acest moment, Spitalul Clinic Județean de Urgentă „Pius Brînzeu” Timișoara, prin Centrul OncoGen, a desemnat câștigătorul procedurii de achiziție de echipamente medicale și IT în valoare de 2.327.147 euro.

Profesorul Virgil Păunescu și invitații săi au prezentat în detaliu echipamentele ce vor sosi. Astfel, în următoarele luni, în CentrulOncoGen, vor ajunge echipamente de ultimă generație destinate diagnosticului de precizie în cancer, precum:

Echipamente medicale:
1. Secvențializator genic pentru întregul genom. Permite secvențierea întregului genom uman, în scopul identificării mutațiilor genice care apar ca urmare a procesului tumoral.
2. Secvențializator genic țintit pentru ADN și ARN. Facilitează identificarea terapiei țintite antitumorale, ca urmare a modificărilor genice care survin la nivelul ADN-ului și ARN-ului în cancer.
3. Secvențializator genic de validare a rezultatelor obținute cu cele două sisteme anterioare, necesar pentru obținerea unui diagnostic de precizie – cerință obligatorie prin lege pentru diagnosticul de precizie în cancer.
4. Thermocycler pentru reacția de polimerizare în lanț a acizilor nucleici, necesar pentru pregătirea probelor în vederea secvențierii genice.
5. Sistem microarray. Permite determinarea cantitativă a expresiei genice în afecțiunile maligne.
6. Sistem de izolare și purificare automată a ADN-ului în vederea secvențierii genice.
7. Analizor multiplex pentru determinări imune. Permite analiza interacțiunilor dintre celulele tumorale și celulele sistemului imun.
8. Sistem de testare a capacității funcționale a sistemului imun. Permite analiza integrată a funcției de apărare a organismului împotriva transformării tumorale.
9. Sistem complex de manipulare și procesare celulară. Permite izolarea, manipularea și procesarea în condiții sterile a celulelor sistemului imun, în vederea utilizării în transfer autolog pentru imunoterapia afecțiunilor maligne.
10. Bioimprimantă 3D cu cameră sterilă. Generează modele tisulare 3D pentru testarea eficienței terapiilor antitumorale de ultimă generație.

Totodată va fi livrat un sistem integrat de telemedicină și PACS (Picture Archiving and Communication Systems), dedicat stocării și transmiterii securizate de date, imagini, filme din domeniul medical, în timp real. Sistemul asigură stocarea, prezentarea și distribuirea imaginilor achiziționate de echipamente utilizate în imagistica medicală și va permite comunicarea și transmiterea de date atât între partenerii din proiect, cât și cu spitalele din regiunea transfrontalieră România-Serbia.

Fiecare etapă încheiată cu succes în acest proiect aduce echipele medicale și manageriale mai aproape de îndeplinirea obiectivului propus: perfecționarea diagnosticului și a tratamentului în tumorile maligne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.