31.2 C
Timișoara
sâmbătă 6 iulie 2024

La Teatrul German de Stat urmează 3 zile de sărbătoare cu amintiri și momente artistice de excepție. TGST aniversează 70 de ani de existență

În perioada 27-29 iunie 2024, Teatrul German de Stat Timișoara vă invită să sărbătorim împreună 70 de ani de existență ai instituției, și cele 467 de spectacole produse în deceniile de la înființarea sa.

Timp de trei zile, la TGST, alături de public și de invitați de seamă, se va celebra felul în care începând din 1953 Teatrul German de Stat a influențat în mod decisiv multiculturalismul Timișoarei și supraviețuirea identitară e comunității germane din Banat și România. Vor fi momente artistice de excepție, expoziții și proiecții de film, dar și întâlniri esențiale între generații de artiști, regizori, producători și spectactori.

„Sărbătorim astăzi un teatru a cărui rămânere în ființă nu a fost de la sine înțeleasă: căci după marile convulsii din anii ’70-’90, vremurile ar fi putut fi diferite. Dar acest teatru a avut și continuă să aibă nu doar oameni implicați, ci și multe ajutoare de nădejde și totodată o mare doză de noroc.” spune Lucian Vărșăndan la acest moment aniversar.

La 1 ianuarie 1953 ia fiinţă Secţia germană a Teatrului de Stat Timişoara, spectacolul inaugural fiind susţinut la 27 iunie 1953 cu piesa Die Karlsschüler [Elevii şcolii de cadeţi], de Heinrich Laube. După trei ani, secţia germană se desprinde din structura administrativă a Teatrului de Stat și devine Teatrul German de Stat Timișoara. Sala în care TGST își desfășoară activitatea este vechea sală Reduta din clădirea fostului Teatru „Franz Joseph“ – astăzi Palatul Culturii – clădire ce adăpostește, alături de Opera Națională Română Timișoara, teatre dramatice în trei limbi: română, germană și maghiară, fapt unic în lume.
Începând cu anii ’70, emigrarea multor germani din România – care a devenit un fenomen masiv în deceniile de dinainte de prăbușirea comunismului, va afecta activitatea funcțională a instituției, numărul spectatorilor și al actorilor scăzând dramatic. După mijlocul anilor ’90 teatrul a trebuit să îşi definească un drum nou. După ani grei de reconstrucţie – mai ales în urma emigrărilor din anii ’90 – sub directoratul actriţei Ildikó Jarcsek-Zamfirescu, căutarea şi aflarea unui nou specific s-au concretizat într-o reorientare estetică de natură să atragă atenţia publicului şi a criticii de specialitate în mod constant asupra activităţii acestei instituţii. 
Printre regizorii care au montat aici, se numără: Radu Afrim, Clemens Bechtel, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Niky Wolcz, Pascal Rambert, Volker Schmidt, Eugen Jebeleanu, Gábor Tompa, Mădălin Hîncu, Irisz Kovacs etc., scenografii Dragoș Buhagiar, Adriana Grand, Velica Panduru și Helmut Stürmer, actorii Miklós Bács și Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu și Răzvan Mazilu.
Totodată, un loc important în strategia teatrului îl ocupă spectacolele pentru copii și tineret precum și activitatea de pedagogie teatrală. An de an, teatrul este gazda Festivalului Internațional de Teatru de Tineret în Limba Germană, organizat în colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau“ Timișoara.

În deceniile de după Revoluție, spectacolele teatrului au fost prezentate în Austria, Croația, Franţa, Georgia, Germania, Polonia, Serbia și Ungaria. Din 2009 Teatrul German de Stat organizează Festivalul European de Teatru „Eurothalia“, ajuns anul acesta la ediția a 10-a, care aduce în fiecare toamnă la Timișoara unele dintre cele mai valoroase spectacole din România și din diverse țări ale continentului.

Programul festivităților aniversare prilejuite de cei 70 de ani de existență a Teatrului German de Stat Timișoara
Joi, 27 iunie 2024
19:30 Deschiderea festivă & Cuvinte de salut
٠ Film realizat de Christel Ungar-Țopescu despre 70 de ani de TGST
٠ Spectacol: Leonce și Lena de Georg Büchner
Regia: Niky Wolcz, Decorul: Helmut Stürmer,
Costumele: Ioana Popescu
în jurul orei 22:30 Recepție în foaierul teatrului

Vineri, 28 iunie 2024
19:00 Foaierul TGST: Vernisajul expoziției de fotografie Luminile scenei. Fotografii de Corina Fratuțescu & Ovidiu Zimcea

19:30 Spectacol: Tectonica norilor de José Rivera
Prima reprezentare în limba germană
Regia: Bocsárdi László, Decorul: Bartha József
în jurul orei 21:45 Recepție în foaierul teatrului
Sâmbătă, 29 iunie 2024
12:00 Masă rotundă cu foști artiști ai TGST
19:30 Spectacol: Teatrul
Textul și regia: Pascal Rambert
în jurul orei 21:30 Recepție în foaierul teatrului

Mai multe detalii pe https://www.teatrulgerman.ro/ro/

Alte subiecte :

FOTO | Pride TM, marșul celebrării bucuriei și a iubirii

Marșul PRIDE Tm se desfășoară astăzi la Timișoara. În parcul central din Timișoara s-au adunat zeci de tineri îmbrăcați colorat, care militează pentru a...

Future Days: munca de un an a studenților-arhitecți de la UPT, în expoziție

Facultatea de Arhitectura și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara a reluat joi, 4 iulie 2024, pentru prima dată după pandemie, tradiția expozițiilor de...

Citește și :