La RIUF, universitățile timișorene au concurat cu alte 60 de instituții din străinătate pentru a atrage viitorii studenți

296

Centrul Regional de Afaceri din Timișoara a fremătat de tinerețe încă de la primele ore ale dimineții. Mii și mii de elevi, fără a fi o exagerare, în special din clasele a XI-a și a XII-a, au fost atrași de târgul-expoziție la care cele mai importante universități din țară dar și din străinătate și-au prezentat oferta de școlarizare.

Copiii au venit chiar și în grupuri organizate, cu autobuzele, împreună cu dascălii lor de la liceele din județ. Întreg platoul din fața Centrului Regional de Afaceri din Timișoara era plin de elevi dornici să cunoască oferta de școlarizare a instituțiilor prezente la eveniment.

Interesul a fost mare dacă ținem cont de faptul că RIUF – The Romanian International University Fair-, aflat la cea de-a patra ediție organizată la Timișoara, a reușit să atragă tot ceea ce este important în domeniu, de pe continent și nu numai.

RIUF este cel mai mare eveniment dedicat învățământului de la noi din țară, aflat la cea de-a 21-a ediție, și funcționează de 12 ani în București. În ultima vreme, organizatorii au decis să extindă aria de acoperire prin organizarea de evenimente în alte cinci mari orașe precum Iași, Timișoara sau Cluj în două sesiuni, de toamnă și de primăvară.

Ultima ediție a RIUF a atras în jur de 9000 de tineri în două zile. Conform Ruxandrei Zaharia, din partea organizatorilor RIUF, astăzi până la ora 12:00 au trecut pragul târgului 2.600 de vizitatori. Organizatorii sunt convinși că afluxul continuă și după-amiaza și preconizează un număr de 3.500 de vizitatori. În plus, o evidență clară a numărului de vizitatori este ușor de realizat întrucât RIUF demonstrează că a intrat în era tehnologiei. Astfel, orice tânăr a fost îndrumat să își printeze o legitimație cu cod de bare unic care, ulterior, a fost scanată la fiecare stand vizitat. În acest fel, se poate ști la ce oră a venit sau a plecat fiecare, câte standuri a vizitat și multe alte date utile. Informațiile au fost disponibile pe pliante tipărite dar și în format electronic atât de drag elevilor.

La tîrgul de universități de la Timișoara au fost prezente 65 de universități din nouă țări ca Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Elveția, SUA, Spania, Franța sau Germania. Reprezentanții instituțiilor de învățământ au oferit celor interesați informații despre cele peste 6000 de programe de studiu din 15 domenii de activitate printre care business și economie, medicină, inginerie, PR și marketing, arte și design. La eveniment au fost prezente și patru universități de prestigiu de la noi din țară: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Româno-Americană dar și Universitatea de Vest și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

La standul Romanian Nautical College, ce pregătește ofițeri de marină în primul an în România iar următorii în Anglia, am aflat lucruri interesante. Mai în glumă sau poate serios, aici am auzit că trebuie să fii tobă de carte dar nici măcar nu trebuie să știi să inoți. Viitorii marinari nu prea vor avea contact cu apa!

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a participat la RIUF, ca în fiecare an, cu un stand unde au fost disponibile foarte multe informații despre prestigioasa instituție. Aici au fost prezentate ofertele educaționale pentru ca elevii dornici să urmeze o carieră în domeniul medical să poată beneficia de cele mai reale și actuale informații. De la reprezentantele UMF am aflat ca după prima oră deja s-au epuizat pliantele ce prezintă oferta educațională. Cei care au sosit ulterior au avut, bineînțeles, posibilitatea de a primi informații însă au fost nevoiți să noteze toate datele. Peste 200 de tineri au venit chiar de la deschidere. Un fapt îmbucurător este acela că este vorba despre tineri în clasa a XI-a, deci interesați încă de pe acum de co viitoare carieră.
… din aceștia cam o treime e clar că aveau deja informații despre medicină, despre latura măcar umanistă pe care ar vrea să o urmeze. Desigur că au fost și elevi de clasa a XII-a ce, deja, știu că-și doresc să vină la Medicină… Copiii au venit și au întrebat ce se studiază, cât durează. Nu m-am hazardat să dau prea multe multe informații prea concrete despre numărul de locuri sau de taxe pentru că ele încă se pot schimba. …(Le-am spus) ce să învețe, care este ponderea materiilor în examenul de admitere. Și alte informații de acest gen. Am vorbit și despre Universitate și despre faptul că a fi student la Universitatea de Medicină nu însemnă doar studiu. Înseamnă multe alte activități culturale, sportive și altele. Acest târg este la nivelul celor de afară. UMF participă la târguri în Germania de patru ani și sunt exact la fel de bine organizate” consideră Crenguța Moldovan, șeful Seviciului de Marketing din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
Potrivit statisticilor realizate de către organizatorii RIUF, tot mai mulţi tineri români caută atât programe de studiu în România, cât şi în străinătate. Dintre vizitatorii care au participat la RIUF, în ultimii 2doi ani (aproximativ 44.000 tineri), 37% sunt decişi să urmeze un program de studiu în străinătate, 11% caută programe de studiu doar în România, iar 52% vor să studieze în străinătate, dar acceptă ideea de a studia în România dacă găsesc un program de studiu potrivit.
RIUF – The Romanian International University Fair – este organizat de EDUCATIVA, un grup de organizații non-guvernamentale și companii ce dezvoltă și promovează proiecte, servicii și produse menite să sprijine tinerii români în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.