În general, în unitățile de învățământ din Timiș treaba merge destul de bine. Rare sunt cazurile cu adevărat conflictuale. Iar acestea nu sunt imputabile elevilor.
Recent însă, ne-a fost adusă la cunoștință o situație tensionată dintr-o școală. Este vorba de Școala Gimnazială din comuna Remetea Mare.
Cu toate că amândouă doamnele implicate în conflict au o mare experiență profesională și sunt colege de mult timp, în ultimii ani starea de tensiune între ele a crescut.
Cea care a fost mult timp lidera sindicatului din școală, Corina Izbașa, a observat o serie de fapte pe care le consideră la limita legii. Acestea se referă în special la actul de conducere a școlii. Cele mai multe nereguli se referă la anii 2016 și 2017.
Domnia sa a pus pe hârtie tot ce consideră a fi nereguli și le-a adus la cunoștința Inspectoratului Școlar Județean. Din acel moment, nu a mai avut liniște. După cum ne-a mărturisit, „a fost supusă la adevărate presiuni psihologice, la limita torturii”, care au dus-o în pragul bolii.
Sesizările nu au contribuit la îndreptarea lucrurilor, cu toate că, în particular, doamna Izbașa a primit aprecieri pozitive, inclusiv de la personalul din cadrul Inspectoratului Școlar. Demersurile sale de a instaura un regim de legalitate în unitatea de învățământ au continuat cu sesizari trimise Ministerului Educației Naționale.
La Școala Gimnazială Remetea Mare sosește, în luna ianuarie 2018, o echipă din partea corpului de control al ministerului. Dar, în ciuda legii, destul de clare într-o asemenea situație, care spune că trebuie să se primească un răspuns în termen de o lună, acesta s-a lăsat așteptat mai mult de jumătate de an. Ca să fim mai exacți, trei sferturi de an.
Răspunsul ministerului scoate în evidență că, într-adevăr, se confirmă majoritatea celor sesizate. Dar vine după începutul anulului școlar. Doamna Izbașa susține că acest lucru a fost premeditat pentru a se evita perioada în care s-a făcut evaluarea directoarei Mihaela Cepeha. Astfel, domnia sa poate să ocupe în continuare funcția de conducere, în ciuda celor relevate în raportul corpului de control, aspecte care nu-i sunt deloc favorabile. Directoarea Cepeha a primit calificativul „foarte bine”, care i-a permis să rămână în funcţia de directoare.
Tot la presiunile profesoarei Cepeha, a fost forțată și schimbarea din funcția de lider sindical a învățătoarei Izbașa, într-o ședință care a fost descrisă de aceasta din urmă drept „o mascaradă, nu o ședință serioasă!”.
O altă chestiune ce nu pare în regulă este poziția Consiliului de Administraţie al Școlii Gimnaziale din Remetea Mare, care a refuzat (din motive necunoscute) să dea curs cerinței inspectoratului de a o cerceta disciplinar pe Mihaela Cepeha, după cum ar fi fost normal și legal.
Profesorul Virgil Popescu, liderul sindicatului „Spiru Haret”, a promis tot sprijinul său pentru a media conflictul între inspectoratul școlar și sindicalista Corina Izbașa.
Întrebată despre acest „caz” din Remetea Mare, inspectorul-șef Aura Danielescu a avut următoarea poziție:
„Dumnealor au o problemă între ele. Am făcut toate verificările posibile, după ce dumneaei (n.r.: învățătoarea Izbașa) a făcut plângeri peste tot. S-a dus corpul de control, ne-am dus și noi. Am stat acolo aproape un an, mai mult decât am stat în Inspectoratul Școlar. Este adevărat că s-au găsit erori mici, la scrierea proceselor-verbale, la faptul că au aruncat bilețelele după votul secret. Dar greșelile astea se găsesc în toate școlile noastre. Noi suntem dascăli și nu putem să fim mereu perfecți la astfel de proceduri. Dar nu sunt lucruri atât de grave ca să poți demite un om”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Mai mult, cele două dăscălițe au fost chemate și în biroul inspectorului-șef pentru o mediere. După ore de discuții, nu s-a ajuns la niciun rezultat.
„Au fost la mine în birou. Am stat ore în șir cu ele în încercarea de a media conflictul. Le-am cerut să spună fiecare ce consideră că a făcut cealaltă pentru a-i aduce prejudicii de imagine. Ajungem să fim hărțuiți de doamna Izbașa. Nu înțeleg ce vrea mai mult de atât”, a mai spus Danielescu.
Potrivit inspectorului general, evaluarea cu „foarte bine” nu putea fi modificată pentru micile nereguli găsite, ca, de pildă, un proces-verbal completat parțial greșit.
„Este adevărat că s-a făcut o primă greșeală. Când a venit la noi, la inspectorat, prima reclamație a doamnei Izbașa a plecat de la o solicitare spre unitatea de învățământ, să se înceapă cercetarea disciplinară prealabilă a doamnei director. Consiliul de administrație a considerat că nu se întrunesc elementele pentru cercetarea disciplinară. Dar ei trebuia să facă cercetarea indiferent de rezultat. Ei au considerat că sunt elementele necesare și au clasat solicitarea noastră. Nu se mai poate relua cercetarea pentru că aceasta poate viza o faptă doar 6 luni, potrivit Codului Muncii”, a subliniat Aura Danielescu.
Am avut ocazia de a o cunoaste pe domna Director acum vreo 2 sau 3 ani si mi-a last o impresie buna, nu ca dumneaei nu ar avea nici o vina sau ca toata vina iar revenii doamnei invatatoare. Ca urmare a articolului m-am interesat pe la colegii celor doua cadre didactice sa vad ce s-a intamplat, iar in urma mai multor convorbiri cu acestia am ajuns la concluzia ca conflictul este alimentat acuma de liderul de sindicat Virgil Popescu, persoana care se considera stapanul profesorilor din invatamant. Nu am timp sa mai intru in detaliile acestei povesti, dar vin cu rugamintea de a nu scrie la comanda sindicatului deoarece exista multe subiecte cu bube in cap in domeniul invatamantului timisan si nu este cazul de a improsca cu noroi frumoasa noastra comuna.