Interesul mereu crescând pentru construcția de maşini a diferitelor întreprinderi din zonă a impus crearea în cadrul Facultății de Mecanică din Timişoara a specializării de Tehnologia Construcțiilor de Maşini (TCM), ca învățământ de zi cu o durată de 5 ani.
Astfel, în anul universitar 1957-1958 a fost înființat anul IV TCM, iar prima serie de ingineri TCM a finalizat studiile în anul 1959.
Printre absolvenții acestei prime serii au fost prof. emerit dr. ing. Ioan Carțiș, rector al Universității Politehnica Timişoara (1996-2004) și prof.dr.ing. Ioan Micșa. Primul șef de catedră, înființată în anul 1960, a fost prof. emerit dr. ing. Gheorghe Savii, care a fost și decan al Facultății de Mecanică (1967-1974).
Printre primele cadre didactice, care au contribuit la crearea specializării TCM, se pot aminti profesorii: Coloman Bakonyi, Gheorghe Savii, Francisc Kovacs, Gheorghe Cristodorescu, Eugen Dodon, Ştefan Rosinger, Gheorghe Tache.
Pe parcurs, acestora li s-au alăturat mai multe cadre didactice; și-au desfăşurat şi încheiat cariera în Catedra de TCM sau au avut funcţii de conducere la nivel de catedră: prof. Ioan Micșa, prof. Ioan Carțiș, prof. Ioan Pop, prof. Mihai Nica, prof. Gavril Urdea, lect. Mircea Șelariu, prof. Petru Cojerean, conf. Florin Grosu, conf. Ioan Pircea, prof. Tudor Iclănzan, conf. Ion Grozav, prof. George Drăghici, conf. Valentin Seiculescu, lect. Mircea Popa, prof. Petru Suru, prof. Marin Trușculescu, conf. Viorel Putz..
Specializarea TCM s-a dezvoltat continuu, atingând un apogeu la mijlocul anilor `80, când jumătate din studenții Facultății de Mecanică, la toate formele existente (ingineri și subingineri, zi și seral) erau TCM-iști!
Aniversarea celor 60 ani de la înființarea specializării de Tehnologia Construcțiilor de Maşini (TCM) va avea loc joi 24 mai 2018, de la ora 11, în amfiteatrul 150 de la Facultatea de Mecanică. Cu ocazia aniversării a fost editată și o monografie a specializării TCM.