Fermierii din Timiş au ajuns la disperare, fiindcă a trecut anul 2016, luna ianuarie 2017 este pe sfârşite, iar ei nu au primit subvenţia pe cap de animal şi nici în perioadă următoare nu sunt şanse să o încaseze. Inginerul Gheorghe Mihăescu, şeful Asociaţiei „Ovitim Mioriţa” Lugoj şi al Cooperativei Ovis, a declarat că oierii nu mai au încredere în promisiunile Ministerului Agriculturii.
„Ni s-a promis că ne dă subvenţia. Auzi ce preocupare au cei de la Ministerul Agriculturii, că dau subvenţia crescătorilor de animale la timp. Îţi vine să râzi cu lacrimi. Nu ştim nimic. Acum e schimbare de guvern, de ministru la Agricultură, nu ni se spune absolut nimic. Totul e tăcere, noi nu existăm. Guvernul este preocupat de amnistie, să dea drumul politicienilor din puşcării, iar fermierii aşteaptă de un an să primească subvenţia salvatoare şi nu o mai primesc. Cum să treacă anul şi să nu ne dea banii? E sfârşitul lunii ianuarie şi nimic. Nici nu avem mari perspective să o primim. Trece anul şi tu nu dai subvenţiile. E clar că ei nu au finalizat statistica, numărătorile. Încă nu ştiu numărul fix de animale. Are APIA Timiş o statistică exactă cu numărul animalelor eligibile pentru plată? Sigur că nu o are. Aici e marea problemă. Dacă îi întrebi câte animale sunt eligibile, e clar că nu ştiu, şi atunci ce să mai discutăm de subvenţii şi termene şi plăţi. Au dat la ANSVA să facă numărătoarea, dar aceştia nu au avut personal suficient şi nu au terminat-o nici acum. De aceea am ajuns unde am ajuns”, a explicat ing. Mihăescu.
Ce spune APIA Timiş?
Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Timiş susţin că, deocamdată, instituţia nu are niciun ban în cont, fiindcă guvernul nu a stabilit bugetul pe 2017, dar imediat ce Ministerul Agriculturii va primi fondurile, banii vor fi oferiţi şi fermierilor.
„Acum nu avem bani, dar în momentul în care se va stabili bugetul și vom primi și noi, Ministerul Agriculturii, fondurile, vom începe să demarăm partea a doua a plății pe suprafață la fermierii din vegetal. În momentul când vor fi bani la minister ne vom putea angaja la plăți. Oricum, suntem în termen, până în iunie. Plata pentru crescătorii de animale va decurge mult mai greu. Va fi dificil aici, dar am înțeles că se vor da adeverințe de la bancă, așa cum se dau şi pentru unitatea de suprafață. Analiza se face prin intersectarea a mai multor baze de date, a noastră și a DSVSA. Anticipez că până la sfârșitul lunii martie finalizăm toate plățile și pentru animale și pentru suprafață”, a spus Dan Micluță, directorul adjunct al APIA Timiș.
Mereu aceleaşi probleme de 27 ani
Ciobanii din Timiş susţin că, de fapt, problemele cu care ei se confruntă în acest moment, la începutul anului 2017, sunt aceleaşi care au fost şi în timpul celor 27 de miniştri care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii, din 1989, până astăzi. O altă chestiune dificilă o reprezintă sacrificarea oilor. Până în acest moment, ciobanii nu au avut voie niciodată să taie animalele în propria fermă. Totuşi, după 27 ani, Autoritatea Sanitar Veterinară a dat un ordin prin care oierilor li se dă voie să îşi taie mieii în curte, dar documentul va intra în vigoare de la sfârşitul lunii ianuarie. De fapt, oierii susţin că ordinul nu are şi normele de aplicare şi, prin urmare, ar fi inutil, de aceea ei nu ştiu cum să procedeze, în acest caz.
„Teoretic, vom avea voie să tăiem mieii şi oile în fermă, s-a dat ordinul nr. 140 al ANSVSA, dar normele nu s-au dat. Atunci, cum tai animalul, îl jupoi, ce faci? Aici e problema. Ei fac legi, dau ordine, fără finalitate. Unde sunt normele de aplicare? Să scrie clar, ai voie să tai mielul acasă? Da, dar pentru asta trebuie să ai o cameră patru pe patru metri, cu beton pe jos şi cu cârlig sus. Ei nu spun chestiile astea în ordin. Să spună clar cum trebuie să taie un fermier mielul acasă, în ferma proprie, apoi să îl vândă. Dacă îi întrebi pe medicii veterinari, să vezi ce filozofii îţi spun. Ei au dat ordinul acesta, dar pentru abatoare de capacitate mici, iar regulile pentru acestea te omoară. De aceea nu se consumă carne de oaie în România. Regulile pentru deschiderea acestor abatoare sunt prea drastice. E foarte dificil să le îndeplineşti, de aceea oierii nu îşi fac aceste microabatoare. Eu aşteptam norme scurte venite la Ordinul 140. Acolo ar fi spus clar cum se procedează”, a mai spus Mihăescu.
Nefiind o piaţă de carne de ovine formată, în această perioadă, fermierii susţin că un kilogram ar ajunge la 12 -14 lei, dar nimeni nu este interesat să cumpere. „Deocamdată nu se vinde nimic. Nu există cerere. Avem magazinul cooperativei noastre din Piaţa centrală din Lugoj, dar degeaba. Nu există piaţă. De fapt este simplu. Dacă până acum nu aveai voie să tai mielul la tine în fermă, de unde să existe o piaţă de carne de oaie? E râsul-plânsul. Avem cele două abatoare mari în Timiş la Liebling şi la Giulvaz care nu îţi taie ţie câteva oi să vinzi pe piaţă. Aici e problema. Am fost la unguri în luna decembrie şi am văzut că fiecare cioban are la marginea saivanului o cameră de patru metri pe patru metri, betonată pe joi şi un cârlig sus. Acolo, taie mielul şi oaia. Vine medicul veterinar, verifică şi pune ştampila şi îl vinde imediat la piaţă. La noi de ce nu se poate asta?” se întreabă Mihăescu.
Ce spune DSVSA Timiş?
Crescătorii de animale –vaci, porci, oi, capre – din Timiș, care nu aveau voie să își sacrifice animalele la fermă, au acum această posibilitate, conform unui ordin al Autorității Sanitar Veterinare, care va intra în vigoare din 27 ianuarie 2017. Dr. Adrian Popa, directorul DSVSA Timiș, a explicat că prin acest act normativ se creează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare-punctelor de tăiere, integrate în ferme, unde crescătorii pot să își sacrifice animalele – bovine, ovine, caprine, porcine – din fermele proprii. Aceste obiective noi trebuie supuse procedurii de autorizare sanitar-veterinară în conformitate cu prevederile ordinului președintelui ANSVSA nr.57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităților care produc, prelucrează, depozitează, transportă sau distribuie produse de origine animală.
„Sunt ordine pentru care nu se dau norme de aplicare. Ordinul nu are înţelesul să tai miei şi oi oriunde şi să te duci apoi să îi vinzi la piaţă sau oriunde. Aici e vorba de nişte obiective clare, numite adaptoare, puncte de tăiere. Fermierii interesaţi trebuie să îşi facă asemenea zone speciale cu îndeplinirea condiţiilor veterinare prevăzute, de aceea trebuie autorizaţie. Fermierul nu poate să îşi facă în fundul grădinii între doi pomi un asemenea loc. Crescătorul de animale trebuie să vină la noi la DSVSA pentru a obţine autorizaţia care are anumite reguli clare ce trebuie îndeplinite. Poate ei nu şi-au bătut capul să le caute. De aceea ei trebuie să vină la direcţie pentru autorizare şi să le spunem condiţiile”, a declarat dr. Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş.
Ciobanii cer deschiderea pieţei arabe
Oierii din Timiş cer ANSVA şi Guvernului României să deschidă piaţa arabă la comerţul cu carne de oaie. „E foarte dureros pentru oieri că autorităţile nu sunt în stare să finalizeze nişte acorduri între ţări. Vrem să se deschidă piaţa arabă, fiindcă aceasta este foarte mare şi acolo sunt şi oameni cu bani. Piaţa italiană şi cea grecească sunt de mică anvergură. Oamenii de acolo nu se dau în vând după carnea de oaie, ci de miel, în schimb, arabii preferă carnea de oaie matură”, spune Mihăescu.
Din păcate grecii şi italienii preferă carcasele mici, dar acestea sunt numai primăvara, când se nasc mieii. Italienii vor carcase de 5 -6 kg, iar grecii de 10 -12 kg. „În timpul anului, nu avem carcase mici. La noi fătările sunt programate pentru anotimpul de primăvară. Carcasele mari le cumpără arabii şi de acestea avem tot timpul anului, dar nu există deschisă piaţa către ei. Atunci rămânem cu animalele în stână. Nici în România nu este formată piaţa cărnii de oaie. Iată o problemă gravă a ciobanulor şi nu numai acum, la începutul lui 2017, ci de 27 de ani”, a explicat Mihăescu.
Gh. MIRON