La Margina se face un „turism al normalității” FOTO-VIDEO

481

Cu cinci ani în urmă s-a năascut o idee despre un alt fel de turism, care nu se adresează, în mod special, celor care vor doar hoteluri de cinci stele sau resturante pretențioase. Se voia un turism apropiat de natură, cu mijloace simple pentru un sfârșit de săptămână liniștit, în aer liber.

De la idee la punere în practică a durat aproape doi ani. Primarul comunei Margina, Ioan Costa, voia să revitalizeze localitatea ce era în letargie economică. La o discuție cu actualul președinte al consiliului județean, Călin Dobra, din vorbă în vorbă, au ajuns la concluzia că trebuie mizat pe ce există la fața locului. Adică natură adevărată nealterată, atracții simple, dar de mare efect, cum sunt șirul de vechi biserici de lemn vechi de două-trei sute de ani.

Așa s-a ajuns să se inființeze, cu fonduri europene, info-centrul turistic Margina, care oferă o serie de atracții. De trei ani funcționează din plin. Dacă înainte se rătăceau 40-50 de turiști pe an, acum s-a ajuns în situația ca în primele patru luni ale anului să fi venit deja în jur de 800 de călători de pretutindeni. Din aceste călătorii în imprejurimi a luat naștere conceptul de „Mic dejun la Margina” ce aduce destul de multă lume ce vrea să vadă o gospodărie țărănească obișnuită cu vaci, oi, găini în mediul lor natural. Se pot face drumeții cu pasul, bicicleta sau căruța. pe două trasee distincte:

Primul pornește de la Margina spre Sintești unde se poate vizita muzeul local și două gospodării tradiționale, iar pe un drum de țară cu o bucată ce este lăsată intenționat ca pe timpuri, nepavat, se ajunge la biserica de lemn de la Zorani. Finalul este la o stână unde se ia prânzul cu bucate specifice.

Un al doilea traseu este doar de admirat priveliștea și face legătura între Margina și Coșteiu de Sus, prin pădure și liniște. Iar după un astfel de drum apa direct de la izvor pare mai grozavă decât orice. Delia Barbu se îngrijește, de câțiva ani, de turismul județean și povestește despre realizarea unui brand local, care poate fi folosit de toți producătorii ce aduc ceva natural. Se poate pune această siglă pe borcane de dulcețuri, legume, fructe ori brânzeturi locale.

Cea mai nouă atracție, care va avea o zi anume (8 iunie n.r.) este cultivarea lavandei. Mireasma ei imbătătoare atrage pe oricine apreciază calitatea. Singura problemă încă nerezolvată este lipsa locurilor de cazare. Se lucrează intens pentru acreditarea unor pensiuni. Dar sunt insuficiente pentru tot ce oferă zona. Nu trebuie uitată proximitatea lacului Surduc, care, de asemenea, atrage o multitudine de vizitatori care nu au unde înnopta însă în condiții bune.

Damaris Sivu se ocupă de info-centrul turistic, cu mult succes, și dorește să atragă grupurile de copii ce nu trebuie să plece în excursii îndepărtate pentru a vedea frumusețile județului. Și transmite un mesaj simplu: „toate sunt, aici, la doi pași. Doar trebuie descoperite!” E tot un fel de educație, dar cu alte mijloace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.