De peste treizeci de ani, agricultorii din zona Kikinda au un bun obicei. Se adună în piața centrală a orașului și își prezintă care mai de care realizările de peste an. Sub numele de Zilele Ludăii (Dovleacului) de fapt sunt câteva zile de distracție împreună cu invitații lor pentru a sărbători încheierea cu bine a unui nou ciclu agricol.
Prin simplul și banalul (dar atât de gustos) dovlec se simbolizează de fapt întreaga producție a satelor din jur. Așa cum le place să se făloșească locuitorii, orașul lor devine pentru trei zile centrul Europei! Totul se învârte în jurul dovleacului. Se fac concursuri, se prezintă preparate apetisante, se dau premii pentru cel mai lung sau cel mai greu dovleac. Tot orașul miroase a plăcinte cu dovleac. Se cântă, se dansează, se schimbă rețete din cele mai secrete!
Sâmbătă dimineață, așa cum șade bine unor gospodari, sârbii pregătesc cele mai diverse bucate pe bază de dovleac ce vor participa la jurizare. Tot atunci are loc și micul dejun bănățean ce doar mic nu este. Acesta tot pe bază de ludaie este întocmit. Ceea ce se numește „Mic dejun” de fapt se transformă tot în competiție. Fiecare doamnă speră să câștige cu produsele sale.
Doamna viceprimar a orașului, Bosilijka Srdic, alături de un consilier local, au adus la Timișoara un grup de copii ce au încântat publicul cu dansuri și cântece despre dovleci. Copiii au purtat tradiționale costume de epocă pline de simboluri agricole. Tot cu acest prilej și o trupă de cântăreți tradiționali (tamburași) au atras atenția publicului ce a trecut marți la amiază prin Piața Victoriei. Este modul inedit, devenit obisnuință, în care sârbii atrag publicul timișorean la sărbătoarea ce are loc la doar câțiva kilometri de frontieră. Câteva domnișoare de asemenea în port popular sârbesc au oferit plăcinte aromate trecătorilor de pe Corso.
În mod special, punctul de trecere a frontierei de la Nakovo-Lunga este deschis de la 8 dimineața până la 2 noaptea în zilele festivalului tocmai pentru a scurta distanța de la Timișoara până la Kikinda ce astfel se poate străbate în circa o oră. La sărbătoarea de anul trecut au trecut pe aici peste 4.000 de călători.
Cine se pornește la drum are ce să vadă între 6 și 9 octombrie. Spectacole de cele mai felurite, expoziții, sport, competiții de tot felul, teatru popular, programe pentru copii. Surprizele vor fi numeroase și toate așteptate cu interes.