1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

La două-trei ore de Timișoara se află o mare ascunsă între munți Foto-Video

Căldură mare! Vipia arde ca în deșert. Timișoreanul caută cu disperare un loc umbros unde poate adie un pic de vânt. Dar slabe speranțe pentru perioada următoare. Ploile multe și sâcâitoare nu au făcut decât să încarce și mai mult atmosfera de umezeală. Asta nu face decât să face aerul și mai irespirabil aici în pusta noastră.

Cei mai mulți visează la concedii în insule exotice sau măcar mediteraneene. Cine nu poate pleca la antipozi are alternative mult mai apropiate la doi pași de noi.
Defileul Dunării atrage ca un magnet turiștii. Este ca o mare adaptată la condițiile noastre dar ca un bonus oferă și avantajele stațiunilor de munte cu aer curat și miros de brad. Este pentru cei din apropiere un fel de mare a noastră a bănățenilor.
De la Baziaș începând și până aproape de Turnu Severin au răsărit, la început timid, iar mai apoi mult aplomb o salbă de pensiuni și de locuri de popas pe malul fluviului. Acestea oferă meniuri variate și multă liniște celor ce doresc destindere.

Dar o ofertă ce chiar este imposibil de ratat se află la doar câțiva kilometri în plus pe malul sârbesc al Dunării. Din mai nimic aici de ani de zile se face un turism de mare clasă. Un vechi braț al Dunării a fost închis. La început de natură iar mai poi de oameni gospodar ce au intuit potențialul fantastic de a avea un imens lac ce se află paralele cui cursul fluviului. Aici, pe malul lacului, a apărut în timp o stațiune turistică de primă mână cu un nume ca din povești Srebrno Jezero (Lacul de argint).
Cu toate că se poate ajunge în circa trei ore, sau chiar mai repede, din Timișoara până în stațiune este încă destul de puțin cunoscută turiștilor români. Se pot imbina diverse forme de turism. Fie doar odihnă în numeroasele hoteluri și pensiuni ce oferă condiții deosebite pentru prețuri decent dar și pescuit sportiv în lac ori în fluviu.

Cei ce se pricep la dat cu „bățul în baltă” pot să prindă cam orice de la crap, șalău, somn ori biban. Extrem de rar se mai pot prinde chiar și exemplare de cegă. Dar trebuie să se țină cont că este o specie sub strict control ce nu poate și capturat din motive de ecologie. Cei ce reușesc o astfel de performanță vor trebui, obligatoriu, să elibereze peștele aflat pe cale de dispariție. Dar chiar și peștele cel mai banal ce este carasul aici în Dunăre capătă dimensiuni respectabile și are și o savoare deosebită.
De notat că aici se poate apela și la cazarea la cel mai mare camping organizat din întreaga Serbie. Iubitorii de trai la cort se vor simți în elementul lor.

Sporturile nautice sunt la ele acasă pe cei patru kilometri patrați de luciu de apă ce se întind pe 14 kilometri lungime și circa 300 de metri lățime. Pe ape se pot întâlni cele mai felurite ambarcațiuni, de la bărci simple cu vâsle până la cele mai moderne șalupe. De asemenea windsurful este ca la el acasă aici. Pe maluri se înșiră salbe de terenuri de sport. Cam orice sport se poate exersa aici de la tenis până la baschet. Baschetbalistul Miloš Teodosić și-a deschis aici o tabăra de baschet TEO4 pe malul lacului.
În diverse locuri din împrejurimile stațiunii au loc numeroase festivaluri și competiții sportive: Festivalul anual de șah „lacul de argint”, campionatele Serbiei de volei pe plajă , „Zilele lui Carevac” (dedicat lui Vlastimir Pavlović Carevac), „Bean Festival”, „Seara pescarilor” (Festivalul Internațional de Turism și Mediu), „Dusks of Ram” (festival de poezie) etc.

Nici zonele montane din împrejurimi nu sunt lipsite de interes turisti. La doar doi pași se află ruinele Cetății medievale de la Ram iar ceva mai departe în plin proces de restaurare se află cetatea Golubovac.
În apropierea stațiunii se află și orașul port Veliko Gradiste ce nu trebuie ratat de călătorii curioși. Aici în micul orășel se pot face cumpăraturi dar nu numai pentru asta este cunoscut. Însuși Iancu de Hunedoara a dus lupte pe aceste meleaguri cu expansiunea Imperiului Otoman.

O notă aparte fac croazierele cu nave mai mici sau mai luxoase cu care se pot străbate mulți kilometri de trasee pe ape.
Una din cele mai interesante este un restaurant amenajat pe un vas ce oferă pe lângă celebra sa ciorbă de pește și momente de distracție cu orchestra proprie. Nava restaurant Ana nu mai are nevoie de prea multe recomandări. Este cunoscută de localnici și chiar de călătorii români ce pot petrece momente memorabile pe apele fluviului pe care-l străbat în sus și în jos în orice sezon.

1 COMENTARIU

  1. Domnule reporter, de ce ne bagati discret pe gat Turnu Severin?! Nu este mai OK sa spui pensiuni de la Bazias la Orsova?! Asa disperat esti dupa orasul natal DTS?! Intrebam pentru un prieten. Aaaa si in Serbia se ajunge si prin Moravita sau Naidas si apoi se trece Dunarea cu bacul si ajungi la Golubac. Sau se poate merge la Biserica Alba (tot in Srbija).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Două contracte de finanțare prin PNRR destinate dezvoltării infrastructurii Universității de Vest din Timișoara (UVT)

La Ministerul Educației, ministrul Ligia Deca a semnat, alături de directorul general administrativ UVT, Laurențiu Georgescu, cele două contracte de finanțare aferente proiectelor din...

Licitație pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30

După victoria în instanță împotriva fostului constructor, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două...

Citește și :