La Domul Catolic au început lucrările de reabilitare totală. FOTO-VIDEO

994

În urmă cu o săptămână, autoritățile bisericești, dar și cele orășenești s-au alăturat celor de la Agenția de Dezvoltare Vest și anunțau iminența unui nou șantier ce va aduce un aer mai proaspăt în vechea piață a Domului. Este vorba chiar de revitalizarea prin renovare a însuși Domului Catolic cu hramul „Sfântul Gheorghe”, ce servește drept Catedrală a diocezei de Timișoara.

Cele circa cinci milioane de euro au fost deblocate prin eforturile ADR Vest, astfel că deja au început lucrările în sfântul lăcaș. Banii europeni vor atrage la rândul lor vizitatori de pe întregul continent.

Meșterii au început deja să trudească la migăloasa lor muncă. Deja au fost demontate o bună parte din statuile ce împodobeau altarul principal. Acestea vor fi foarte atent inspectate și reparate. Trecerea a aproape trei secole a lăsat urme foarte vizibile. Lemnul și stucaturile sunt serios avariate.

Cu acest prilej se vor renova și conserva atât elementele construcției propriu-zise, dar și tot ce ține de minunatele artrefacte de o rară măiestrie cum sunt vitraliile ori picturile din secolul al XVIII-lea. De cele două componente se vor ocupa două firme cu specializări diferite.

„ … se va încerca aducerea la o coloristică şi la forma iniţială, aşa cum a fost Domul acum 280 de ani. Au fost făcute tot felul de analize care au relevat straturile realizate până acum. Se va interveni pe tot ce înseamnă stucatură şi marmură, toţi stâlpii de susţinere vor fi restauraţi. De asemenea, vor fi incluse toate altarele, care sunt compuse din toată partea de lemn şi partea de pictură. Toate statuile vor fi restaurate, vor fi acoperite cu foiţe de aur. Avem în vedere și partea artistică şi cele 17 vitralii, care vor restaurate. Tot ce vedeţi, piesele de mobilier, vor fi reparate, restaurate. Tot ce înseamnă piatră şi metal va fi restaurat sau înlocuit, acolo unde este nevoie. Pieterele vor fi aduse dintr-o carieră din Germania. S-a dorit ca totul să fie restaurat, să recuperăm, nu să înlocuim”, a explicat cum stau lucrurile, după o săptămână de muncă, Karina Cistelecan, cea care răspunde de acest proiect deosebit.

Șantierul prevede și ridicarea întregului paviment de piatră ce este destul de deteriorat. Toate plăcile ce se pot reutiliza se recuperează, dar se vor aduce și pietre noi dintr-o carieră specializată din Germania. Una dintre noutăți este și înglobarea noii instalații de încălzire în pardoseala nouă.

Scările, băncile, instalațiile de apă și cele electrice, toate vor fi reparate și înlocuite acolo unde se impune acest lucru.

Nu vor lipsi nici elementele de modernitate ce până acum au fost văzute doar în filme – camere de supraveghere video moderne, sisteme anti-spargere. Pentru a evita posibile incendii se vor instala și senzori de foc, dar și un bazin de mare capacitate ce va stoca apa necesară pompierilor.

De fapt, toate, de la acoperiș, pod, zugraveală exterioră, dar și interioară și până în cripta din „catacombe” vor beneficia de atenția meșterilor.

Până acum cripta era deschisă foarte rar cu ocazii deosebite. Se studiază posibilitatea de a o include în circuitul turistic întrucât acolo odihnesc alături de o seamă de înalți prelați și mari personalități ce și-au legat viața și activitatea de orașul nostru.

Nici cei câțiva metri pătrați de verdeață și gardul împrejmuitor nu vor fi trecuți cu vederea. Metalul vechi al gardului este destul de degradat și va fi înlocuit (unde este necesar) cu elemente noi.

Dacă totul merge după plan, poate că în maximum doi ani vom avea ocazia să vedem o nouă atracție a orașului în întreaga sa splendoare.

2 COMENTARII

  1. Sper sa fie o lucrare trainica ! Nu ca si la Vicariatul Sarbesc ( de peste drum) unde crapaturile au aparut dupa un an de la restaurare, iar tencuiala pica ! Si in plus sa nu fie vorba de ceva chicios ,ca ne-am tot obisnuit de lucrari de restaurare in care s-a stricat mai mult decat s-a restaurat, in ultima vreme. Imobilu acesta este un simbol al orasului si trebuie restaurat de experti !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.