8 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

La Castelul Huniade, afară e vopsit gardul, iar în interior e prăpăd!  Alin Nica nu are nicio idee despre când va fi finalizat, dacă va fi vreodată!, acest obiectiv fundamental pentru istoria Banatului 

Una din petele nedorite de pe obrazul Timișoarei este Castelul Huniade. Sau, mai bine zis, nu castelul este pata, ci starea mizeră în care se află de foarte mulți ani.

În ciuda faptului că se află la kilometrul zero al orașului, și este unul din cele mai solide simboluri ce definesc istoria Timișoarei, castelul arată ca o ruină. Renovarea, pornită cu multă gălăgie mediatică cu vreun deceniu în urmă, a început destul de repede să lâncezească. Motive de scuze se găsesc întotdeauna. Ba e terenul mlăștinos, ba e cald sau frig după caz, ori nu sunt specialiști, ori nu sunt bani, ori nu prea se găsește chef de muncă asumată. Toate argumentele sunt puerile și demne de nivelul de gândire al unor preșcolari.

O vajnică doamnă vicepreședinte de Consiliu Județean a mai încercat să se implice în anii trecuți. Dar a fost trasă pe linia moartă a politicii.

Timișorenii, care au trecut în aceste zile prin preajma Muzeului Banatului, cum mai este cunoscut Castelul) nu au putut să-și creadă ochilor. Totul arată impecabil, cu pereții proaspăt renovați și suspect de netezi și luminoși. E doar o aparență și o iluzie optică, valabilă doar dacă privești mai de la distanță.

De fapt, dacă curiosul privitor se apropie mai mult, vede cum afară e vopsit gardul, iar înauntru se vede rânjetul hâd al unui leopard știrb și cu blana scofâlcită de nepăsarea autorităților. Mistificarea este imediat sesizată. O prelată imensă, meșteșugit întinsă pe fațadă, ascunde sub pictura frumos executată, cu multe detalii, adevărata clădire. Dacă nu suntem în stare să reparăm, măcar ne pricepem bine să escamotăm realitatea. Și așa, cu perdeaua uriașă mimăm reabilitarea cetății.

Desenul spânzurat pe fațadă reprezintă imaginea clădirii, așa cum va arăta la final.

Dar o rază de speranță, totuși, ne oferă președintele CJT, Alin NIca. Dânsul îi asigură pe timișoreni, (pentru a câta oară!?) că pentru anul cultural ce bate la ușa va fi gata măcar o parte din aripa de nord-vest și anume Sala Cavalerilor, plus curtea interioară pentru a găzdui evenimente culturale. Poate, poate, așa vor vedea și vizitatorii străini câte ceva din vechimea orașului.

 

„Castelul Huniade l-am inclus în circuitul pentru Capitală Culturală. Vom da în folosință o parte din aripa de sud-vest, care a fost consolidată în anii trecuți, Sala Cavalerilor, unde vom organiza mai multe evenimente. Ne gândim ca și curtea interioară să o deschidem pentru anumite evenimente pe care le vom organiza. În funcție de evoluția licitației, vom începe și lucrările la castel. Dar, nu vă ascund faptul că vor dura ani de zile. Până atunci, cred că o clădire din centrul Timișoarei, emblematică, nu trebuie să arate în mod dezolant pentru turiștii care vor veni să ne treacă pragul, ci ne dorim să le arătăm o perspectivă asupra cum va arăta acest monument în momentul în care va fi finalizat”, a explicat situația președintele CJT.

 

Consiliul Județean Timiș, ce are în grijă Castelului Huniade, face eforturi pentru obținerea de fonduri. Se promite, pentru a câta oară, marea cu degetul și au mai fost înaintate cereri, aflate acum în analiză la autoritatea ce poate da fonduri, pentru accesarea unei finanțări de 3,75 milioane euro.

Iar o altă soluție (mai credibilă) sunt fondurile europene nerambursabile necesare finalizării lucrărilor de reabilitare a sediului muzeului. Se va apela la sprijinul vecinilor din Ungaria pentru a depune un proiect comun transfrontalier pendinte de Programul Interreg VI-A România-Ungaria 2021-2027. După lansarea ghidurilor și deschiderea apelului, Consiliul Județean va depune spre finanțare un proiect pentru reabilitarea Castelului Huniade din centrul Timișoarei.

„Instituția noastră intenționează să solicite 10 milioane de euro, suma maximă ce se poate accesa prin program, dar cererea de finanțare va fi ajustată în funcție de specificațiile ghidurilor”, anunță Alin Nica.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Rezultatele comunicării Programului Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 (Perioada 2022-2024)

Timișoara, 28 noiembrie 2024 – Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 continuă să își lase amprenta asupra orașului, dar...

Un medic de excepție din Timis s-a stins. A fost fondatorul ,,Patronatului Medicilor de Familie” din județ

"Cu profund regret, Patronatul Medicilor de Familie Timis anunta trecerea in nefiinta in data de 28 noiembrie 2024 a colegului nostru, Dr. Sarbovan Vlad...

Citește și :