1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

Justiția defectă din Bihor, de la sinuciderea lui Cristian Panait la „slujbașii” din Poliție ai lui Victor Micula

Justiția din Bihor funcționează defect de aproape un sfert de veac. Anul trecut, s-au împlinit 20 de ani de când procurorul Cristian Panait s-a sinucis, pentru că a refuzat să-l înfunde pe un coleg de-al său care dispusese reținerea fiului prefectului PSD de Bihor.

De-a lungul timpului, procurori și judecători care au încercat să lupte cu corupția din județ au fost șicanați, suspendați din funcție, purtați prin procese, atacați în presa pro-infractori. Totul a culminat cu abuzurile comise de Victor Micula, fiul unuia dintre magnații din Bihor, protejat mulți ani de poliție și de justiție.

Justiția defectă din Bihor: De ce s-a sinucis procurorul Cristian Panait

Cristian Panait s-a sinucis la numai 29 de ani, arucându-se de pe o clădire din București, pe 10 aprilie 2002. Presa a scris că procurorul ar fi fost supus unor presiuni puternice din partea șefilor săi, Ilie Picioruș, pe atunci șeful Secției de Umărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, și Ovidius Păun, adjunct la aceeași secție.

Cei doi magistrați ar fi făcut presiuni ca procurorul Panait să înceapă urmărirea penală împotriva colegului său din Oradea, Alexandru Lele, care dispusese reținerea lui Adrian Tarău, fiului prefectului PSD de Bihor. Împotriva reținerii se pronunțase chiar premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, care a declarat că nu crede „în arestările de vineri seara”.

 

Există mărturii că asupra lui Cristian Panait ar fi făcut presiuni și Victor Ponta, fost procuror la rândul său, în 2002 șeful Corpului de Control al primului-ministru.

Alexandru Lele, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, fusese deja suspendat din funcție de ministrul Justiției de la acea vreme, Rodica Stănoiu. Adrian Tarău a fost arestat, inițial, pentru contrabandă cu produse petroliere și spălare de bani. După eliberarea din arestul preventiv, a fugit în SUA.

În 2006, Hotnews prezenta un document intern al Parchetului General, care arăta că dosarul privindu-l pe Lele i-a fost luat lui Cristian Panait în momentul în care a anunțat că vă dispune neinceperea urmăririi penale față de acesta. Scoaterea din caz i-a provocat o cădere psihică.

Inspectorii CSM au avut acces la document, dar i-au ignorat și i-au scutit de orice responsabilitate pe șefii săi, Ilie Picioruș și Ovidius Păun.

Ilie Picioruș a devenit ulterior membru al Consiliului Superior al Magistraturii, apoi s-a pensionat. Ovidiu Păun a ajuns consilier al procurorului-general, de asemenea până la pensie.

Abia în 2008, procurorul Alexandru Lele a fost declarat nevinovat și repus în funcție.

Procurori și judecători care luptă cu corupția, anchetați și scoși din magistratură

 

Justiția defectă din Bihor s-a mai remarcat prin șicanarea unor magistrați care au deranjat interesele financiare ale unor potentați local.

În 2019, afacerista Nela Secară, care a pretins că este „victimă a DNA Oradea”, deși a fost condamnată doi ani mai târziu la 3 ani închisoare cu suspendare pentru delapidare, a depus o plângere împotriva procurorilor DNA Oradea Cristian Ardelean, Adrian Valentin Muntean și Cipriian Man, precum și a judecătoarei Crina Elena Muntean.

A urmat apoi o altă plângere, a lui Chris Terheș. devenit ulterior europarlamentar susținut de Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu.

 

În 2020, judecătoarea Crina Muntean dezvăluia, într-un interviu, care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecției Judiciare, după ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocați, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituțiile publice.

În urma interviului, publicat de Newsweek România, Consiliului Superior al Magistraturii nu a decis anchetarea celor prezentate de Crina Muntean, ci invers, suspendarea acesteia din magistratură pentru șase luni.

„Domnul avocat Răzvan Doseanu este soţul doamnei Loredana Doseanu, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea şi colegă de complet cu doamna judecător Florica Roman. Doamna judecător Florica Roman a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, împreună cu judecătorii Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Galea, soluţia de clasare dată în cauză fiind intens mediatizată”, era una dintre rețelele dezvăluite de Crina Muntean.

În cele din urmă, Crina Muntean a câștigat procesul cu CSM și nu a mai fost suspendată.

Cristi Ardelean și Ciprian Man, anchetați și șicanați patru ani

Doi dintre procurorii șicanați ani la rând de către colegii lor din structurile superioare din Justiție sunt Cristi Ardelean și Ciprian Man. Cei doi, dar și procurorul Adrian Muntean și judecătoarea Crina Muntean, au fost cercetați timp de patru ani pentru acuzația de șantaj.

Cei doi magistrați au fost revocaţi din funcţiile de procurori DNA în 2019, fiind astfel scoși din toate dosarele în care anchetau persoane importante din Bihor.

 

Ciprian Man îl trimisese în judecată pe chestorul Liviu Popa, fost șef al Poliției Bihor. Cristi Ardelean a încheiat anii în care un „prințișor” local, Victor Micula, făcea ce dorea în Oradea, fiind protejat de polițiști și magistrați.

Cristi Ardelean l-a pus sub acuzație, în noiembrie 2018, pe fiul omului de afaceri Viorel Micula, care a fost în cele din urmă trimis în judecată pentru 31 de infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Declarați nevinovați abia după 4 ani

 

Procurorii au fost suspendați din funcțiile de la DNA în urma unor hotărâri luate de Secţia de procurori a CSM, prin care li s-au imputat părerile exprimate într-o înregistrare din sediul DNA Oradea, difuzată în spaţiul public de avocatul Răzvan Doseanu, în care vorbeau despre judecători favorabili şi nefavorabili şi despre „liniştirea” celor din urmă.

Dosarul a fost închis abia anul acesta, după ce Parchetul General a constatat că „din înregistrarea ambientală nu rezultă presiuni asupra vreunui judecător ori planificarea unor infracțiuni viitoare cu scopul de a-i intimida pe toți ceilalți magistrați judecători”, se arată în documentul consultat de PRESShub.

Dar, în tot acest timp, procurorii Ardelean și Man au fost puși sub supraveghere tehnică și au fost atacați în mod repetat în presa care s-a remarcat prin apărarea infractorilor.

Mai mult, au fost plimbați ani la rând prin instanțe. De exemplu, în mai anul acesta, CSM a respins procesul disciplinar declanșat împotriva celor doi de Inspecția Judiciară, pentru un motiv care arăta că împotriva lor a fost în mișcare un mecanism de compromitere: inspectorul care a cercetat cauza celor doi procurori orădeni nu a fost desemnat aleatoriu, aşa cum prevede procedura în materie.

Victor Micula, protejat de polițiști și magistrați. Încă un șef al Poliției, implicat într-un dosar penal

 

Unul dintre personajele controversate și protejate în Bihor este Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, unul dintre proprietarii grupului European Drinks.

Printre acuzațiile care i s-au adus lui Victor Micula, care momentan se ascunde de justiția din România în Elveția, se numără cea prin care l-ar fi pus pe un amic să mintă la poliție și să susțină că a avut un accident, deși, în realitate, l-ar fi instigat pe prietenul lui să îi arunce autoturismul Mercedes G 500 într-o prăpastie, ca să poată încasa o asigurare de 275.000 de euro.

În aprilie 2021, Victor Micula a fost trimis în judecată de Parchetul Judecătoriei Oradea într-un alt dosar pentru 18 infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii îl acuză pe Micula jr. că, în 2019, ar fi cumpărat, deţinut şi folosit, fără autorizaţie, mai multe arme letale de vânătoare. Micula ar fi determinat o persoană care deţinea autorizaţie să cumpere mai multe arme care, în realitate, erau pentru Victor Micula.

Potrivit rechizitoriului, Victor Micula ar fi tras cu o armă letală de vânătoare pe centura Oradei și s-a plimbat cu pușca pe umăr prin centrul orașului.

 

Într-un al treilea dosar, Micula jr. este acuzat că ar fi participat ilegal la o percheziție a poliției și ar fi accesat baza de date a MAI.

Procurorii au arătat că Victor Micula l-ar fi sunat pe șeful IPJ Bihor, Alin Haniș, fiind deranjat că a fost oprit și legitimat de un echipaj de poliție al ”mascaților” după ce a intrat cu mașina într-o zonă pietonală din Oradea.

Haniș a fost audiat de procurorul Cristi Ardelean, în acest dosar.

G4Media a scris că cumnatul şefului IPJ Bihor ar fi fost de peste 20 de ani şoferul lui Viorel Micula, tatăl lui Victor Micula. De asemenea, Haniș ar fi fost un apropiat al lui Liviu Popa, fostul șef al IGP, fost coleg de dosar cu judecătorul mason Ovidiu Galea, ambii achitați, după ce Secția specială nu a mai formulat apel la Înalta Curte.

 

Irina Galea, soția judecătorului Ovidiu Galea, este avocatul firmelor din grupul European Drinks, iar avocatul lui Victoraș Micula este Răzvan Doseanu, apărătorul lui Remus Indrei, fostul șef al Poliției Beiuș și apropiat al fostului șef al Poliției Române, Liviu Popa. În plus, copilul lui Victoraș Micula ar fi fost botezat de Ioan Mang, șeful PSD Bihor.

Până la dosarele deschise de procurorul Cristi Ardelean, Victor Micula era liberă să facă ce dorește în Oradea. De exemplu, într-un an a mers la o fermă cu mașina și s-a luat la întrecere cu caii, ucigând un animal. De asemenea, a intrat cu un autoturism, în viteză, pe un pietonal, unde se aflau oameni. Dacă se șicana cu cineva în trafic, avea acces la baza de date a poliției când dorea, pentru a afla cine l-a supărat.

Răzvan Chiruță

Sursa: https://presshub.ro/

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :