Cu șase luni înainte de verdictul juriului internațional, Timişoara se pregătește de marele „pot” din septembrie. Șansa istorică a unui oraș care a făcut și el „istorie” într-un decembrie luminat și neobișnuit de cald, (povestea se petrecea acum 27 de ani, la finele lui ’89, firește!) are toate cărțile să devină realitate.
Pe lângă atuurile acestui oraș (istorie calmă și prodigioasă, oameni liniștiti și onești în profesiile și aspirațiile lor, viitor asigurat prin tinerii săi studenți de azi și de mâine), Timişoara are acum și banii necesari pentru a duce la capăt această … misiune de onoare.
Jumătate de milion de euro, banii pe care fiul unei beizadele din post-comunismul românesc îi face praf într-o lună pe Croazetă, de pildă, vor veni eșalonat de la Primăria Timişoara. Mai vin ceva bani și de la Consiliul Judetean Timiș, instituție care a primit şi ea undă verde în acest sens de la Curtea de Conturi, condusă de mereu „onorabilii” Vacăroiu și Ilie Sârbu, care s-au sinchisit, după șase luni de la interdicția de finanțare a proiectului, să îi lase și pe timișoreni să decidă ce și cum, pe banii lor.
În atari condiții, Simona Neumann, directorul executiv al Asociației „Timişoara Capitală Culturală a Europei”, are toate motivele să răsufle ușurată !
„Din acest moment, odată ce bugetul alocat proiectului nostru va fi adoptat oficial, săptămâna viitoare, de Consiliul Local Timişoara, avem toate argumentele să punem la punct detaliile pentru câștigarea competiției. Urmează să mai angajăm anumiți specialiști în domeniile comunicare, tehnologie video și management cultural.
Apoi, începând din primăvară și până la începutul lui septembrie, ne vom concentra pe calendarul evenimentelor culturale specifice agendei noastre . Ne vom baza foarte mult pe anumiți experți culturali, care au activat cu succes în alte campanii de profil, pentru alte orașe câștigătoare și pe care, acum, cred că vom putea să-i plătim la justa lor valoare” ne-a declarat doamna Neumann.
Ea a mai adăugat că asociația pe care o conduce va apela și la operatori culturali din țări vestice, specializați în organizarea de evenimente artistice din aria dansului, a teatrului si a spectacolelor de operă.