Județul Timiș, primul pe țară la nivel de adopții: pe micuții de etnie rromă abandonați nu-i vrea nimeni

966

Tot mai mulți copii adoptabili în județul Timiș și tot mai multe familii care își doresc să înfieze un micuț, în ultimii ani. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Totodată, biroul Adopții din cadrul instituției se laudă cu faptul că județul Timiș este primul pe țară la nivel de adopții copii.

Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanții DGASPC Timiș, anul trecut au fost adoptați 81 de copii abandonați din județ, cu 21 mai mulți față de anul 2014. De asemenea, a crescut și numărul familiilor adoptatoare, la 115, dar și al copiilor adoptabili – 345.

Alina Mayer, șef birou Adopții din cadrul DGASPC Timiș, spune că este nevoie, însă, de schimbarea mentalităților familiilor care doresc să înfieze un micuț abandonat. „Doar 13 familii au plecat acasă cu primul copil prezentat, am familii cu 20-30 de respingeri ale unor copii pe care nu i-au cunoscut niciodată față în față, deși copiii sunt prezentați familiilor în funcție de criteriile pentru care au optat„, semnalează Alina Mayer.

Motivele invocate atunci când familiile refuză copiii: etnia rromă, existența unei boli psihice în familia biologică, dar și explicații incredibile precum „copilul este prea grăsuț” sau „are note proaste la școală”.

Sunt în continuare familii cu așteptări nerealiste de la copiii aflați în sistemul de protecție. Cred că toți copiii au nevoie de familii, indiferent de culoarea tenului sau de dizabilitate„, consideră Alina Mayer.

La nivel național, 60.000 de copii se află în sistemul de protecție, însă doar 4.700 sunt adoptabili. De asemenea, cifrele arată că în România există 1.700 de familii apte să adopte un copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.