Județul Timiș are buget clasic și participativ. Unde se duc cei mai mulți bani

109

Consilierii județeni, reuniți în ședință extraordinară, au aprobat fondurile de care beneficiază timișenii anul acesta și modul în care vor fi ele folosite. Veniturile CJT se apropie de 800 de milioane de lei, din care 285 de milioane de lei reprezintă investițiile.

Învățământul primește, potrivit propunerii de buget, 15 milioane de lei, Sănătatea 19,5 milioane de lei, Cultura are alocați 9,3 miliioane de lei și Asistența Socială primește 35 de milioane de lei. Investițiile în domeniul Locuințelor și Dezvoltării Publice se ridică la 5,4 milioane de lei, iar în Protecția Mediului 1,1 milioane de lei. Unul dintre cele mai importate domenii, cel al Transporturilor, are un buget de investiții alocat de 105,6 milioane de lei.

Bugetul participativ

O noutate este bugetul participativ, aprobat, tot luni, de aleși. Astfel, CJT alocă un milion de lei pentru implementarea unor proiecte propuse de timișeni. ”Consiliul județean Timiș propune alocarea sumei de 1.000.000 de lei din bugetul local al județului Timiș pentru proiecte de dezvoltare ale județului Timiș, depuse de persoane fizice sau juridice care au domiciliul/reședința / sediul social în județul Timiș, Prin bugetare participativă cetățenii vor fi implicați într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local al județului Timiș, asumându-şi un rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității”, aflăm din propunerea aleșilor.

Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, inclusiv T.V.A. Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: educația, serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei şi a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială, sănătatea, cultura, sportul, protecția şi refacerea mediului, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervațiilor naturale, podurile şi drumurile publice, turism, infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor, infrastructură IT și de telecomunicații

Terasă pe Bastion

O idee mai veche a administrației județene apare din nou pe tapet. Vorbim despre amenjarea unei terase pe zidul Bastionului Theresia. De mai mulți ani se discută acest subiect, dar pași concreți nu au fost făcuți încă. Abia acum se alocă 150.000 de lei pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate. Până când timișorenii vor putea savura o cafea la înălțime, autoritățile locale și județene trebuie să repare ceea ce există deja. Banatul Azi a prezentat în nenumărate rânduri starea jalnică în care a ajuns bastionul.

Centrul de legume și fructe

Un proiect foarte importat pentru agriculura din Timiș este construirea Centrului de colectare legume – fructe din Tomnatic. Pentru acest obictiv au fost puși de-o parte, în bugetul pe anul acesta, 6 milioane de lei. Însă producătorii care au nevoie de un spațiu special unde să depoziteze legumele și fructele au de așteptat încă aproape un an pentru a vedea centru finalizat. Contractul pentru proiectarea și execuția a fost semnat în octombrie 2020. Lista de investiții este una lungă și stufoasă.

Pentru un material care analizează marile proiecte ce primesc bani anul acesta din bugetul local accesați linkul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.