Judecătorii CCR, fumători şi nefumători, au decis că Legea anti-fumat este constituţională-VIDEO

127

Legea antifumat este constituţională, au decis miercuri judecătorii CCR în unanimitate, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.

Cei 33 de senatori care au semnat contestarea au susţinut că raţiunea sesizării Curţii Constituţionale „nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice, ci vizează definiţia «spaţiului public închis»”. În documentul înaintat Curţii Constituţionale se precizează că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

Iniţiatorii sesizării susţin, în documentul citat, că prin aplicarea legii antifumat se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Contestaţia legii antifumat depusă la Curtea Constituţională este semnată de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) şi senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, cu privire la legea antifumat, că orice decizie a CCR intră în vigoare în 45 de zile, precizând că se va lăsa de fumat în spaţiile publice atunci când actul normativ pe această temă intră în vigoare. ”Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. Mă las de fumat, în spaţiile publice, în momentul în care legea intră în vigoare. Nu cred că m-aţi văzut fumând în spaţiile publice”, a spus el, înaintea şedinţei CCR.

Întrebat dacă apartamentul poate fi considerat spaţiu public, preşedintele CCR a afirmat că fumatul nu este trecut în Constituţie. ”Cum să fie? Dreptul de a fuma nu este trecut în Constituţie”, a spus Augustin Zegrean.

Întrebat dacă este discriminatorie legea antifumat pentru că permite permite celor din aeroporturi sau penitenciare să fumeze, el a precizat că se pune problema discriminării atunci când oamenii fac parte din aceeaşi categorie.

Preşedintele CCR a mai adăugat, rapunzând unei întrebări, că, din câte ştie el, sunt 2 fumători între judecătorii Curţii Constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.