Jucătorii bănățeni din istoria Euro, de la Belo la Chivu

1195

Peste câteva zile va începe marele turnir francez. Vom vedea acum ce reprezentanți a avut Banatul, de-a lungul timpului, la turneul final al Europenelor de fotbal.

Prima prezență a României la un astfel de turneu a fost în 1984. Cu Mircea Lucescu tânăr antrenor și eliminând campioana mondială ”en titre” Italia în preliminarii, Italia lui Bearzot, Zoff și Paolo Rossi, naționala noastră atinsese în ’83 cote de simpatie populară nemaivăzute. Construită pe scheletul Craiovei Maxima, echipa nu va avea aceleași prestații și la întrecerea găzduită (ca și acum) de Franța. Legendarul Ilie Balaci fusese ”rupt” de un fundaș rudimentar de la Baia Mare, anonimul Arezanov, și era indisponibil. Fără el, nici jocul României n-a mai fost la fel. Din cei 20 de jucători din lot (atâția erau pe atunci, nu 23, ca azi), niciunul nu era bănățean!! Ulterior, unii dintre ei vor activa în Banat. Ștefănescu, regretatul libero craiovean, antrenor la Poli și Reșița. Gabor, antrenor la Poli. Vasile Iordache, antrenor de portari la FC Timișoara.

Următoarea calificare, în ’96. Era vremea ”Generației de Aur”, a lui Gică Hagi, Gică Popescu și… Anghel Iordănescu. Niciun punct la turneul final din Anglia, într-o grupă grea. De astă dată, cu Miodrag Belodedici, etnic sârb din Socol, comună carașeană din Clisura Dunării, din zona pe unde intră în teritoriul actual al țării noastre fluviul pe care dacii îl numeau, atât de frumos, Donaris. ”Belo” juca atunci la Villarreal, după ce fusese primul jucător din lume ce cucerise Cupa Campionilor Europeni (Liga Campionilor de azi) cu două cluburi diferite. Mai era Dorinel Munteanu, de la Köln, cărășean și el, din zona Oraviței (din Grădinari).

O nouă prezență, de astă dată consecutivă, în 2000, în Belgia-Olanda. Era ”cântecul de lebădă” al ”Generației de Aur”. Și a fost un cântec frumos, cu eliminarea Angliei. Aceiași Belodedici, acum întors la Steaua, și Dorinel, acum la Wolfsburg, tot în Bundesliga. Apăruse însă Cristi Chivu, la nici 20 de ani. Reșițean, cu origini oltene. Juca la Ajax, unde fusese transferat în toamna anterioară, de la Universitatea Craiova. Va fi titular ca fundaș stânga și va marca un gol antologic Angliei. În sfârșit, și un timișorean. Cosmin Contra. ”Guriță” era la Alaves, cu un an înainte de a juca fantastica finală de Cupă UEFA contra lui Liverpool.

Ultima, până acum, participare românească a fost în 2008, în Austria-Elveția. Contra era încă acolo, la aproape 33 de ani. Juca la Getafe, tot în Primera. Era, evident, și Chivu. Era chiar căpitanul echipei și era legitimat la Inter, cu care va câștiga Liga Campionilor doi ani mai târziu, cu Mourinho pe bancă. Două prezențe noi, Paul Codrea, actualul antrenor al lui CS Ghiroda, timișorean care juca la Siena, și Cosmin Moți, reșițean de la Dinamo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.