Josepha Blanchet vede satele cărășene într-un fel personal

428

Anul cultural 2017 începe într-o joi. Într-o joi, 12 ianuarie, când Casa Artelor își redeschide porțile pentru expoziții. Cea care spune start maratonului de evenimente găzduite de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș este Josepha Blanchet. Artista franceză care a debutat anul trecut cu instalația video “The lace”, expusă la Muzeul de Artă din Timișoara, în cadrul proiectului Baroque||Urban, se întoarce cu un solo show de fotografie la Casa Artelor. Intitulată “Hikikomori”, expoziția artistei este un exercițiu de transpunere a unui fenomen social într-un traseu fotografic inedit, care sondează adânc în mentalul generației actuale, aflate sub semnul izolării sociale, așa cum este acceptat termenul în mod tradițional.

„Hikikomori este un termen japonez atribuit unui fenomen social de izolare, care afectează peste 500.000 de tineri niponi și este, conform specialiștilor în psihologie, o reflexie, la nivel cultural, a societății care se luptă cu rușinea și frustrarea suferite după înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, o manifestarea a subconștientului colectiv într-un comportament psihologic caracterizat de o spirală nesfârșită de gânduri obsesive, neputința de a se elibera de propriile gânduri, o revoltă permanentă împotriva părinților și a societății, o modalitate de auto-pedepsire, dar și auto-protecție”, spun organizatorii expoziției.

Josepha Blanchet a realizat lucrările de fotografie la Socolari și satele din jurul acestuia (județul Caraș-Severin, în proximitatea orașului Oravița), spații private de tehnologiile devenite deja parte integrantă a vieții urbane, dar și de stilul de viață cu care artista este familiară. Vernisajul are loc joi, 12 ianuarie, de la ora 18.00. Expoziția stă pe simeze până în 1 februarie.