Jimbolia își valorifică patrimoniul legat de pământ și gastronomie

120

Pentru întâia dată, orașul Jimbolia și-a adunat elementele de patrimoniul local reprezentat de cultura locuirii de pământ și gastronomie într-un eveniment menit să ofere vizitatorilor experiențe inedite în destinație. Intitulat Picnic în Pustă la Jimbolia, evenimentul a avut loc în prima parte a ZIlelor Jimboliene și s-a derulat pe parcursul unei zile.

Reprezentanți ai unor agenții de turism din Banat și ai unor ong-uri regionale, jurnaliști și reprezentanți ai comunității șvăbești din regiune au avut ocazia de a participa la atelierul pe tema culturii constructive a Jimboliei, activitate coordonată de arhitecții Alina Negru și Alessandro Serra din Sardinia, din partea Asociației Recult și Atelier Terrapia. Copii și adulți au experimentat rețete constructive pe baza resurselor locale din Jimbolia – pământ de la bălțile locale și paie din împrejurimi – și au învățat să modeleze cărămizi de pământ.
Atelierul a fost urmat de un Picnic în Pustă, o masă comună realizată după rețete locale, cu feluri de mâncare specifice zonei de pustă a Banatului și comunităților șvăbești de aici și de un Tur ghidat la bălțile din zonă și la cele mai vechi locuințe din pământ din Jimbolia. Aici, resursele naturale reprezentate de apă și pământ se interconectează de peste 150 de ani. Înființarea Fabricii de țiglă și cărămidă Bohn, în 1864, și expoatarea pământului pentru pregătirea produselor ceramice au creat gropile, acele cariere de pământ devenite astăzi adevărate lacuri antropice. Exploatarea pământului a făcut posibilă descoperirea unor elemente paleontologice și definește astăzi bună parte din patrimoniul cultural al zonei.
Evenimentul Picnic în Pustă la JImbolia a avut loc în curtea interioară a Muzeului Ștefan Jager și a început cu lansarea oficială a site-ului de promovare turistică www.visitjimbolia.ro și de acțiunea de donație realizată de către domnul Josef Koch, președintele onorific al organizației șvabilor jimbolieni, care a oferit orașului o serie de obiecte originale în legătură cu istoria, cultura și comunitatea locală.
Plecând de la resursele naturale ale orașului JImbolia, proiectul Picnic în Pustă își propune să construiască în jurul acestora importante destinații de turism cultural durabil.
Picnic în Pustă la Jimbolia a fost organizat de Asociația My Banat, cu sprijinul Primăriei Orașului Jimbolia și în colaborare cu Asociația Colț de Banat și voluntarii acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.