4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Jean Louis Calderon, un liceu prestigios, cu perspective remarcabile VIDEO

Profesori, părinţi şi copii au păşit împreună pe poarta liceului Jean Louis Calderon.
Chiar dacă s-a păşit cu dreptul în prima zi de şcoală în curtea prestigiosului liceu timișorean, unitate de învățământ care a încheiat anul 2018/2019 cu promovabilitatea la Bacalaureat de 97%, festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2019/2020 a început cu un moment trist, de reculegere în memoria unei doamne profesoare care s-a înecat în râul Timiş, în această vară.

Trebuie precizat faptul că școala poartă numele lui Jean Louis Calderon, în amintirea jurnalistului francez ce a avut o moarte suspectă la Revoluţia din 1989, în Bucureşti.

Vorbim de un liceu teoretic, cu predare în mai multe limbi, în afară de română, având clase cu predare în franceză, spaniolă şi italiană.

Niciuna dintre oficialităţile politice nu s-a obosit să participe la festivitatea de deschidere, însă au fost prezenţi reprezentanţi ai Institutului Cultural Francez, ai Consulatului Spaniei, ai UVT, dar şi ai Bisericii Ortodoxe.

În acest an, peste 950 elevi s-au înscris în clasele 0-12, la liceu putându-se opta pentru predarea într-una din cele trei limbi străine. Cele 35 de clase au fiecare între 25-30 elevi, existând şi două clase de începători, cu 25 elevi fiecare, unde vor preda peste 50 de cadre didactice.

Liceul dispune de numeroase clase, clădirea principală fiind formată din clase-laborator, fiecare elev având propriul dulăpior unde îşi lasă lucrurile.

Plecând de la faptele întâmplate la Caracal, părinţii au fost îndemnaţi de către directorul liceului, Ion Ionici, să fie mai aproape de copii, pentru a le putea oferi protecție, împreună cu autoritățile, dar și o educaţie de calitate.

Apropo de măsurile de securitate necesare, începând cu noul an școlar Jean Louis Calderon va avea un program de funcţionare între 8,00 – 15,00, nici un copil neavând dreptul să părăsească liceul în acest interval.

Actualmente, în cadrul liceului, cea mai mare căutare o are limba spaniolă. La terminarea clasei a opta, la testul de spaniolă au participat 300 de elevi, iar la italiană şi franceză, la fiecare dintre ele, în jur de 200 de elevi, acestia fiind specializați pe cunoașterea limbilor romanice.

“Vrem ca pe viitor să dezvoltăm partea de gimnaziu, să formăm mai multe clase de a cincea.

De asemenea, ne propunem să dezvoltăm pregătirea în limba franceză intensiv şi la gimnaziu, apoi vrem să concretizăm posibilitatea ca elevii noștri să susțină bacalaureatul în limba italiană.

Până în clipa de față elevii pot susține bacalaureatul în spaniolă şi franceză.

Ne desfășurăm activitatea în două clădiri, aici, pe Pestalozzi, unde funcţionează liceul, şi o altă clădire pe strada Sălceanu, unde își derulează activitatea clasele primare şi cele gimnaziale. Mai sunt câteva probleme la clădirea de pe Sălceanu, cu acoperişul, cu exteriorul, cu jgheaburile, cu burlanele, aşteptăm ajutorul Primăriei Timişoara în această privință, a ținut să lămurească situația la zi a școlii, directorul adjunct, domnul profesor Radu Burcea-Iancu.

MIHAELA PĂUNESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :