Joi de dimineață strada Gheorghe Barițiu a cunoscut o afluență de copii nemaivăzută. Parcă s-ar fi deschis o nouă școală în cartier. Cu mic cu mare se grăbeau înspre porțile larg deschise ale cunoscutei unității de jandarmi. De fapt chiar a fost pentru o zi o nouă școală ceva mai altfel. Mult mai aplicativă și cu nici un moment de plictiseală.
Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş s-au alăturat, şi în acest an, programului educativ, „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, la nivelul tuturor şcolilor din România.
Un număr de circa o mie de elevi și chiar preșcolari de la diverse unități de învățământ din oraș au petrecut o zi alături de jandarmi și au devenit prieteni. Chiar mulți din ei au promis că în scurt timp vor deveni colegi de muncă. Sub sloganul „Şi tu poţi fi jandarm pentru o zi” s-au jucat si au învățat altfel.
Începând cu ora 11.00, cei mici au văzut și învăţat tehnici de arte marţiale de la luptătorii detaşamentului antiterorist, s-au plimbat cu autospecialele folosite în misiuni, au învăţat să folosească tiroliana şi au încercat echipamentul jandarmilor. Cel mai mare succes l-au avut câinii de serviciu, ce nu au fost deloc timorați și au reținut infractorii ca într-o zi obișnuită. Nu a contat că au fost doar exerciţii demonstrative și nu cazuri reale. Ei au depus același efort și au arătat același entuziasm la muncă.
O echipa de mici karateka sub îndrumarea unui sensei au făcut exerciții de lupte. Acestea ar putea să atragă în viitor și alți practicanți de sporturi fie de întreținere sau mai aspre chiar de anihilare a dușmanilor.
Un complex exercițiu de anihilare a unei grupări de infractori a avut loc pe platoul central al cazarmei. Au fost de toate mașini de intervenție, focuri de armă, ocuparea unei clădiri și la final coborârea pe corzi a unei echipe ce a reținut cu ajutorul colegiilor patrupezi toată banda de răufacatori. Aceștia s-au căit amarnic că au încălcat legea. Și probabil până la anul nu o vor mai face.
La final, cei mici au putut afla şi câteva din tainele muncii jandarmilor. Au îmbrăcat vestele antiglonț, au încercat căștile de protecție. Cel mai mare succes l-au avut atelierele de prezentare a tuturor tipurilor de arme din dotarea jandarmilor. Copii au pus mâna pe arme și nu au fost deloc impresionați de greutatea lor. Unii au mărturisit că au și ei acasă așa ceva, dar sunt mai ușoare. Probabil din plastic.
Cei mai îndrăzneţi au întrebat cum ar putea fi alături de jandarmi în cadrul dispozitivelor de asigurare a ordinii publice ce patrulează în oraș.
Liniștea orașului va fi pe mâini bune și în deceniile viitoare. Un amănunt ar ar mai trebui rezolvat: să crească mari copii.