Iulie, o lună de foc și pentru jandarmii din Timișoara. Care au fost intervențiile ce le-au dat bătăi de cap. VIDEO

251

Pentru că Jandarmeria Română este asemănătoare cu un star muzical ce striga în gura mare, mai acu doi-trei ani în urmă că vara nu poate dormi, iată ce au făcut în cea mai caldă lună a lui cuptor militarii care nu au somn.

Gruparea mobilă de jandarmi „Glad Voievod” Timișoara are ca arie de competență patru județe din vestul țării: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Nu e deloc ușor de îndeplinit misiunile pe o asemenea întindere mare. Cele mai multe misiuni au fost de asigurare a măsurilor de ordine în spațiul public, atât singuri, cât și împreună cu colegii de la Inspectoratele Județene de Jandarmi și de Poliție. Acolo unde situația o cere se colaborează strâns și cu Poliția de Frontieră. Cele mai multe acțiuni au avut loc ca urmare a manifestărilor sportive, culturale și religioase din toată zona de vest.

O bună cunoaștere a tendințelor și a dinamicii fenomenelor cu potențial infracțional, dar și o îmbinare cu informațiile din teren pot duce la o eficientizare a muncii jandarmilor. Toate aceste aspecte, coroborate și cu o asiduă muncă de prevenire, au dus la situația de a nu fi înregistrate prea multe fapte negative, în ultima vreme. Poate căldura a fost cea care a ținut infractorii departe de ,,terenul lor de joacă preferat”, adică locurile aglomerate. Dar și simpla prezență a patrulelor în albastru a mai descurajat activitățile ilegale.

În cateva cifre sintetice, activitatea jandarmilor se poate reduce la câteva date.

În luna iulie 2017 au avut loc 157 misiuni ce se pot grupa cam așa:
– 32 de misiuni de ordine publică la manifestări de orice natură;
– 8 misiuni de tipul misiunilor speciale cu principalul partener BCCO Timișoara;
– 53 de misiuni de menținerea ordinii publice cum ar fi patrule auto în mediul urban și la sate, acțiuni în piețe, târguri și chiar în preajma instituțiilor de învățământ;
– 12 misiuni de aplicarea a mandatelor de aducere;
– 52 de misiuni în cooperare cu alte instituții. Acestea sunt de cele mai diverse spețe de la gestionarea fenomenelor de migrație, combaterea furturilor din mijloacele de transport, combaterea braconajului piscicol, combaterea faptelor antisociale din stațiile CFR, dar și ajutorul acordat lucrătorilor vamali pentru combaterea comerțului cu produse accizabile și de contrabandă.
– 31 de misiuni legate de apelurile de urgență la cunoscutul număr „112”.

Pentru o singură lună, nu sunt deloc puține misiunile, dacă se ține cont de dotarea tehnică și de personalul avut la dispoziție.

Colonelul Remus Câmpan este destul de mulțumit de venirea celor tineri de pe băncile școlilor, fapt ce mai reduce din penuria de personal. Tot în acestă perioadă au plecat la binemeritata pensie un număr de 4 cadre ce aveau o vechime în muncă apreciabilă. Nu a fost un fenomen în masă de pensionări ca în alte părți. Dar încă se mai simte un deficit de circa 10 procente din ce ar trebui să aibe unitatea la dispoziție.

Pentru perioada imediat următoare se va avea în vedere asigurare unor măsuri de ordine la rugile de Sfânta Maria, care se desfășoară în multe localități din Banat, dar și la Serbarea Națională de la Țebea, ce adună an de an mii sau chiar zeci de mii de participanți veniți din toată țara.

Misiunile de control a migrației sunt, însă, cele unde se cheltuie o mare parte de efort uman, dar și de timp. Fenomenul trecerilor frauduloase a frontierei de stat de grupuri mai mari sau mai mici de migranți, veniți în special din zonele de conflict din Asia, este de mare actualitate. După unele date poate chiar vor crește aceste evenimente. Colaborarea dintre militarii grupării mobile și Poliția de Frontieră determină costuri destul de ridicate legate de distanțele mari până în zona de frontieră, dar și alocare de resurse umane ridicate, cam 25 de jandarmi pe zi, ce afectează uneori participarea la propriile misiuni.

Poate cel mai îmbucurător fapt este că jandarmii specializați în controlul faptelor de terorism nu au avut nici o problemă serioasă de rezolvat în ultima perioadă. Dar ei sunt în continuare vigilenți și la aceste aspecte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.