După cum ştiţi deja, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin” Timişoara se întâmplă din ce în ce mai multe evenimente dedicate tinerilor. Pentru a le oferi atenţia pe care o merită, atât în calitate de spectatori, cât și de artişti care creează spectacole, a luat naștere programul Teatrului „Merlin” 1 Decembrie, Ziua Unirii, în colaborare cu Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021, prin programul KIDS21.
În cadrul acestui program, susținut de Consiliul Județean Timiș, la sediul teatrului, în data de 14 decembrie, de la ora 18:00 se va juca spectacolul Istorie la persoana I, realizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași. Spectacolul are ca scop deschiderea publicului tânăr spre tipul de teatru documentar, miza sa trecând dincolo de artă. Rezultat al unui proces de creație colaborativ, coordonat de teatrologul Oltița Cîntec, Istorie la persoana I urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”, cea a fiecăruia dintre noi, și istoria „mare”, cea oficială, a istoriografilor.
Acest spectacol de teatru devised s-a născut într-un parcurs în care echipa s-a documentat în arhive și biblioteci, studiind presă, jurnale și lucrări de specialitate, și-a utilizat autobiografiile, a colectat verbatim opiniile unor experți și a mai multor generații din propriile familii, a lucrat cu un focus-grup exerciții de improvizație din care a selectat pentru scenă și a pus în circulație în spațiul virtual un chestionar la care au răspuns persoane de diverse vârste și ocupații. Platforma dramaturgică a producției include, printre altele, referințe la percepția comună privind evenimentele din 1989, ce înseamnă să fii astăzi prinț, descendent direct al lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor dinaintea lui Al.I. Cuza, războiul descris de combatanți în corespondență, amintiri ori testimoniale, cum participăm în real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectați online.
„Când am început să lucrăm efectiv, arhitectura spectacolului era foarte clară, mă refer la structura lui, apoi am așezat în matricea conceptuală conținutul documentar și i-am dat reliefuri estetice. Premisa a fost să surprindem istoria în timp ce se face, pentru că azi suntem subiecți instant ai evenimentelor ce vor ajunge, unele, în tratate de istorie din viitor, participăm online în real time la tot ce se întâmplă la scară planetară. Să facem publicul să înțeleagă că trecutul, prezentul și viitorul sunt dimensiuni foarte conectate și nu mai sunt atât de abstracte când le legăm de oameni”, afirmă coordonatoarea proiectului, doamna Oltița Cîntec.
Echipa de proiect este alcătuită din: Oltița Cîntec (coordonator), Ioana Natalia Corban/Diana Roman, George Cocoș și Alex Iurașcu. De filmări s-a ocupat Alex Condurache, iar de video Andrei Botnaru. Muzica îi aparține Dianei Roman. Spectacolul a fost selectat în Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2019 (sezonul românesc) și în Festivalul Național de Teatru 2019 (selecția oficială), durează 60 de minute și se adresează spectatorilor care au împlinit 14 ani și pot înțelege contextul istoric al evenimentelor.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.